Vizuelna umjetnost

Izložba fotografija "Noćni susreti" bh. umjetnika Danila Krese u Java galeriji

Izložba fotografija "Noćni susreti" bh. umjetnika Danila Krese u Java galeriji
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba fotografija "Noćni susreti" bh. umjetnika Danila Krese u Java galeriji

SARAJEVO - Izložba fotografija "Noćni susreti" bosanskohercegovačkog umjetnika Danila Krese biće ozvorena 22. septembra u 19 časova u sarajevskoj Java galeriji.

Izložba je, kako navode iz Java gelerije, koncipirana kao svojevrsno putovanje kroz razvoj i istraživanje autora u mediju fotografije.

"Izložena likovna djela segmenti su nekoliko opusa koja su nastala od 2002. godine do danas i govore o različitim temama: društveno-političkim, ekološko angažiranim ali i o jednostavnim temama svakodnevnice. Ipak, nit koja ih sve povezuje su brižno iscenirani kadrovi", pojašnjeno je u saopštenju.

Na fotografijama koje su nastale u ranijem periodu, Danilo Kreso koristi različite motive koje postavlja u unaprijed osmišljene međusobne interakcije, kako bi u igri sa metaforama podstakao misaone procese kod posmatrača te ukazao na aktuelne teme iz stvarnosti.

"U zadnjem opusu osmišljenim kao pozornica i radnog naziva 'Noćni susreti', autor se služi i drugim medijima koje sakriva iza kulisa a nastala likovna djela iako su zabilješka iscenirane stvarnosti, djeluju poput fotografija izvedenih digitalnim alatima", navedeno je u saopštenju Java gelerije.

Naime, kako dalje navide, ideju isceniranih kadrova koju naslućujemo u ranim radovima u recentnijem periodu Danilo Kreso razvija korak dalje, te konstruiše zaseban trodimenzionalani prostor-pozornicu koju ispunjava raznovrsnim predmetima, teksturama, ljudima i životinjama da bi stvorio originalne umjetničke fotografije čudnovatih scena koje odišu nadrealnom atmosferom i uveo nas u svijet asocijacija ispunjenih snovima i noćnim susretima.

"Pri prvim susretima s tim fotografijama, u prikrajcima svijesti bi mi redovno zaigrali tonovi harfe, triangla i činela, kao najava nekog iznenađujućeg iskustva, prijatnog i suptilnog. U svih pet radova Danila Krese, obuhvaćenih zajedničkim nazivom 'Noćni susreti', ugrađen je tajanstveni, alhemičarski magnet, vješto sakriven iza onog što se zapaža na prvi pogled. I kako vrijeme promiče, sve mi se više čini da taj magnet nije od ovog svijeta. Zamišljam da je sačinjen od sive Mjesečeve prašine i rijetkih metala, zamađijan vradžbinama plemena koje ljudski rod još nije uspio da upozna", odlomak je iz eseja "Mudrost i sloboda moraju ići ruku pod ruku" književnika Nihada Hasanovića koji je napisan i inspirisam istoimenim opusom.

O autoru

Danilo Kreso je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Kiparstvo u klasi prof. Mustafe Skopljaka. Do sada je realizovao nekoliko samostalnih te učestvovao na mnogim grupnim izložbama.

Njegovi radovi se nalaze u zbirci Umjetničke galerije BiH i u privatnim kolekcijama. Zaposlen je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu odsjek Primijenjeno vajarstvo od 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije