Vizuelna umjetnost

Izložba i promocija monografije "U borbi rođene" u Gradišci

Izložba i promocija monografije "U borbi rođene" u Gradišci
Foto: Kulturni centar Gradiška | Izložba i promocija monografije "U borbi rođene" u Gradišci

GRADIŠKA - Izložba i promocija monografije "U borbi rođene, doprinos žena Kozare NOB-i" autorki Vedrane Adamović i Marine Ljubičić Bogunović, o doprinosu žena Kozare Narodnooslobodilačkoj borbi, biće održane 23. aprila sa početkom u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra u Gradišci.

Kako je navedeno u saopštenju Kulturnog centra Gradiška, autorke prate žene kroz nekoliko uloga prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata: ilegalci, bolničarke, borci, logorašice, majke i pripadnice Antifašističkog fronta žena (AFŽ-a) te ističu da je preobražaj žena u novonastalim okolnostima bio podstaknut na prvom mjestu borbom za goli život.

U djelu ukazuju na spiskove partizanskih brigada i spisak poginulih boraca sa Memorijalnog zida na Mrakovici, prema kojima je vidljivo da su se u sastavu partizanskih jedinica sve do kraja rata u daleko najvećem broju nalazili Srbi, što se odnosi i na žene.

"Od 590 žena u partizanskim jedinicama, nesrpske nacionalnosti je bilo svega 29. Osim Mire Cikote, Lepe Radić, Anđe Knežević, Mike Mandić ili Dare Banović, te Milje Toroman Marin i Milice Tepić sa poznatih fotografija Žorža Skrigina, tu su i stotine imena i još više malih i velikih podviga široj javnosti manje poznatih heroina", navedeno je u saopštenju.

Ovu publikaciju su izdali Muzej Kozare u Prijedoru, Nacionalni park Kozara, Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske.

Izložba će biti otvorena od 23. aprila do 10. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije