Vizuelna umjetnost

Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH u Umjetničkoj galeriji BiH
Foto: N.N. | Izložba ilustracija iz knjige #ŽeneBiH u Umjetničkoj galeriji BiH

Izložba 50 ilustracija iz knjige #ŽeneBiH biće otvorena na Međunarodni dan žena, 8. marta, u prostoru Umjetničke galerije BiH u Sarajevu.

Autorke ilustracija su talentovane ilustratorke, dizajnerke i umjetnice iz BiH, okupljene oko projekta #ŽeneBiH - knjige o izuzetnim bh. ženama, prve takve u istoriji Bosne i Hercegovine.

Izložbom će simbolično biti zaokružen jednogodišnji intenzivni rad na kreiranju ilustrovane knjige o izuzetnim bh. ženama koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su svojim društvenim angažmanom razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju.

"Ovom izložbom i kratkim predstavljanjem knjige #ŽeneBiH želimo obilježiti Međunarodni dan žena - simbol borbe za ženska prava. Iskreno vjerujemo da će knjiga #ŽeneBiH potaknuti slične inicijative u BiH i šire, te biti korak dalje ka otvaranju razgovora o ženskim doprinosima u javnosti, a u konačnici rezultirati i institucionalnim promjenama kada je riječ o odnosu prema ženskoj istoriji", poručuju autorke knjige Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

Izložba je organizovana uz podršku i partnerstvo Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini. Ambasador Metju Fild bio je među prvim koji su podržali crowdfunding kampanju kojom je finansirano izdavanje knjige.

"Britanska vlada se veoma snažno zalaže za rodnu ravnopravnost i mi smo se uključili u ovu sjajnu priču od samog početka, prepoznavajući vrijednost ove inicijative za cijelu Bosnu i Hercegovinu i šire. U knjizi su samo 53 primjera žena koje su dale svoj neprocjenjivi doprinos i bile pionirke u mnogim poljima, a ova zemlja ih ima puno više. Nadam se da će ova knjiga poslužiti kao inspiracija novim generacijama", rekao je Fild.

Podsjetimo, volonterska inicijativa #ŽeneBiH započela je u martu 2018. godine kada su Amila, Masha i Hatidža odlučile putem naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivati vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena čije ilustracije potpisuje 50 bh. ilustratorki, umjetnica i dizajnerki iz BiH.

Knjiga je finansirana putem individualnih donacija i Indiegogo crowdfunding kampanje koja je tokom septembra i oktobra prošle godine prikupila 513% potrebnih sredstava, što je čini najuspješnijom crowdfunding kampanjom u BiH. Nakon dugotrajnog i intenzivnog istraživanja, te snažne podrške zajednice koja se okupila oko ove ideje, knjiga se ovih dana našla u rukama prvih čitaoaca.

Otvaranje izložbe zakazano je za 18.00 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije