Vizuelna umjetnost

Izložba istaknutih njemačkih fotografa o padu berlinskog zida

Izložba istaknutih njemačkih fotografa o padu berlinskog zida
Foto: N.N. | Izložba istaknutih njemačkih fotografa o padu berlinskog zida

Izložba istaknutih njemačkih fotografa o životu u nekadašnjoj NJemačkoj Demokratskoj Republici /NDR/ i padu Berlinskog zida koju je priredila njemačka Ambasada povodom 30 godina od rušenja Berlinskog zida, otvorena je u Novom Sadu.

Postavku čine 33 djela istaknutih njemačkih fotografa Haralda Hausvalda i Morisa Vajsa, koji su zabilježili scene iz svakodnevice Istočne NJemačke osamdesetih godina prošlog vijeka i trenutke pada Berlinskog zida 9. novembra 1989. godine.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović upitao je sinoć na otvaranja da li su njemački i srpski narod znali da izvuku pouke iz tog događaja koji je obilježio 20. vijek.

"Večeras kada budemo gledali prizore i lica onih koji su učestvovali u rušenju Zida, istovremeno i onih koji su nam ukazivali na novu arhitekturu Evrope, na njene principe solidarnosti, zajedništva, međusobnog integrisanja, zapitaćemo se kakava su naša iskustva i da li smo izvukli pouke iz naših grešaka, i kuda stremimo u godinama koje su pred nama", rekao je on.

Mirić je ocijenio da i njemači i srpski narod moraju stremiti najvišim ciljevima i razvijenijim, uspješnijim i bogatijim državama.

"Samo na taj način moći da odgovorimo na pitanja koja su se pred nas postavljena posle rušenja Berlinskog zida", rekao je Mirović.

Izložbu je otvorio ambasador NJemačke Tomas Šib koji je ukazao na razlike u sjećanju na pad Zida između srpskog i njemačkog naroda.

"U njemačkom i srpskom narodu postoje razlike u kulturi sjećanja na taj period. Ova izložba je prilika da se nove generacije kroz lica učesnika pada Berlinskog zida upoznaju o tom periodu istorije", rekao je Šib.

NJemački ambasador izrazio je zadovoljstvo što će publika u Srbiji vidjeti jedinstvenu izložbu o padu Berlinskog zida, događaja koji je ponovo ujedinio Istočnu i Zapadnu NJemačku ikoji je simbol kraja Hladnog rata.

Izložba "Ranije je sve bilo drugačije. Scene iz svakodnevnog života u NDR-u i za vreme velikih društvenih promena postavljena u je novosadskoj Kulturnoj stanici "Svilara" i biće otvorena do 22. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije