Vizuelna umjetnost

Izložba likovne kolonije "Šibovi 2018": Prikazali svoje viđenje svijeta

Izložba likovne kolonije "Šibovi 2018": Prikazali svoje viđenje svijeta
Foto: Vladimir Stojaković | Izložba likovne kolonije "Šibovi 2018": Umjetnici prikazali svoje viđenje svijeta

BANJALUKA - Izložba radova sa druge međunarodne likovne kolonije "Šibovi 2018", na kojoj se nalaze radovi dvadesetak akademskih slikara, otvorena je u četvrtak veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Akademski slikari su na najbolji način promovisali umjetnost kroz ovu postavku, koju krasi 50 likovnih djela, s kojima su pokazali i svoje viđenje svijeta.

Marin Milutinović, dekan Fakulteta lijepih umjetnosti na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, koji je i organizator izložbe, rekao je da je ova kolonija okupila umjetnike iz svih zemalja bivše Jugoslavije te da predstavlja promociju kulture.

"Nadam se da će ova izložba postati tradicionalna, jer ona predstavlja promociju kulture, koja je nama i te kako potrebna. Izložba će biti postavljena i u drugim gradovima. Na zatvaranju izložbe biće aukcija slika, koja će biti humanitarnog karaktera, a prihod od prodatih slika namijenjen je studentima koji su u slabijoj finansijskoj situaciji", rekao je Milutinović.

On je tom prilikom zahvalio svima koji su podržali ovu zamisao, promociju likovne umjetnosti i njene osnovne tehnike.

Stefan Stojanović, jedan od učesnika, kazao je da je dobio poziv za učešće na koloniji, na koji se odazvao i učestvovao je zajedno sa sestrom.

"Kolonija je trajala sedam dana, nažalost ja nisam mogao prisustvovati sve te dane, ali to vrijeme provedeno na koloniji bilo je predivno. Sljedeće godine takođe planiram da učestvujem na ovoj slikarskoj koloniji", istakao je Stojanović.

Zoran Kalinić, rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka, rekao je da je cilj slikarske kolonije da umjetnicima pruži priliku da pokažu svoje mogućnosti i svoje viđenje svijeta, te da i Banjaluku afirmišu kao grad koji ima potencijal za umjetnost.

Druga međunarodna likovna kolonija "Šibovi 2018" održana je u prostoru banjalučkog motela "Dragana" od 26. do 30 septembra. Posjetioci će imati priliku da izložbu u Banskom dvoru pogledaju do 15. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije