Vizuelna umjetnost

Izložba maski "Apis Art - pčelinja umetnost" Filipa Cvetkovića u Banjaluci

Izložba maski "Apis Art - pčelinja umetnost" Filipa Cvetkovića u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba maski "Apis Art - pčelinja umetnost" Filipa Cvetkovića u Banjaluci

BANJALUKA - Izložba maski "Apis Art - pčelinja umetnost" autora Filipa Cvetkovića iz Niša biće otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora u utorak u 19 časova.

U saopštenju Banskog dvora o izložbi navodi se da su priroda i umjetnost dvije neodvojive cjeline, te da obje cjeline imaju momente koje ih čine da budu u bliskoj vezi sa rađanjem i smrću.

"Umjetnost kao takva ima slobodu i kroz tu blagodat opisuje prirodu iz mnogo uglova. Veza između prirode i umjetnosti uspostavljena je na antimimetički način, uzimati motive iz prirode ne znači prenijeti u potpunosti njen oblik, već detalj kao inspiraciju za nastanak zamišljene umjetničke cjeline. U trenucima tog spajanja sve se mijenja i nastaje potpuno novi vizuelno umjetnički momenat, koji je plod nesebičnosti prirode i čovjeka koji je jedno sa univerzumom", pojašnjeno je u saopštenju.

Dalje se navodo da na koži lica sa prevojima, porama, borama, maljama nastaje materija otvorene strukture, natopljena čulima, bijesom, impulsima, ćutnjom i tugom, a da se gradacijom motiva i organizacijom horizontalnih motiva njena površina spontano, progresivno i iznenađujuće mijenja - postaje stvarnost za sebe, nastala jednako onako kako nastaje sve u prirodi.

"Crno-žuti motiv za prirodu znači opstanak, procesom oprašivanja nastaje život, nastaje sve što nas okružuje, nastajemo mi. Priroda je umjetnost, da ne postoji ne bi je ni bilo. Cilj oslikavanja motiva pčele jeste osvrt i prikaz kroz prizmu kulture i umjetnosti na značaj prirode i opstanak pčela u njoj. O ekologiji i o prirodi ne treba ćutati, to je dio nas i mi smo dio tog sistema i lanca. Čuvajmo je, to je jedini način da i ona nas čuva", navedeno je u saopštenju.

Biografija Filipa Cvetkovića je bogata, raznolika i neobična. Oblasti njegovog interesovanja su međunarodna saradnja, kultura i savremena umjetnost, istorija, i diplomatija, a publici u Banjaluci predstavio se prošle godine izložbom "Provokativna lica", koja je rađena u okviru projekta "Put pozorišta", a koja je bila postavljena u Dječijem pozorištu Republike Srpske u okviru pratećeg programa 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu. Izložba se sastojala od fotografija pozorišnih maski kao važnog elementa u izgradnji glumačke uloge i isticanju karaktera lika.

Filip Cvetković je rođen 1995. godine u Nišu. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom mjestu a Akademsko obrazovanje stekao je na  Visokoj školi za tekstil i dizajn, uporedi diplomiravši i na Visokoj školi akademskih studija "Dositej" u Beogradu na smjeru opšta ekonomija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije