Vizuelna umjetnost

Izložba o Tesli krenula za Japan, u Kini 500.000 posjetilaca

Izložba o Tesli krenula za Japan, u Kini 500.000 posjetilaca
Foto: Ilustracija | Izložba o Tesli krenula za Japan, u Kini 500.000 posjetilaca
Tanjug

Izložba o Nikoli Tesli koja prezentuje najvažnije segmente vezane za njegov život, ideje i dostignuća kao doprinos savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, biće otvorena u Japanu 26. januara, a tri tone eksponata - svjetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija i izuma krenulo je iz Beograda ka gradu Hofu".

Izložba "Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival" biće postavljena u Muzeju Solar samo tri nedjelje nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju koju je vidjelo više od pola miliona ljudi, a po riječima direktorke Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg ambasadora Japana u Beogradu Tadašhija Nagaija.

Mjesec dana nakon otvaranja u Japanu, izložba o Tesli biće postavljena u Nikoziji, a potom, u septembru, i u Atini, rekla je Jevtić i dodala da su u toku pregovori o gostovanju u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.

Ona ističe da za djelo Nikole Tesle vlada veliko interesovanje i da je Muzej našeg naučnika prošle godine obišlo više od 150.000 posjetilaca.

" Prema nekim podacima, do 2006. godine stalnu postavku videlo je po nekoliko hiljada ljudi godisnje, a sada smo ih imali toliko samo u dva dana pred Novu godinu", kazala je ona.

Prema njenim riječima, broj stranaca koji dolaze u Muzej raste, najviše je onih iz Turske, Grčke, Kine i Rusije.

"Nedavno nas je obradovala poseta sveštenika iz Teslinog rodnog Smiljana i dogovorena je uzvratna poseta", rekla je Jevtić i dodala da među Teslinim poštovaocima ima i dosta interesantnih ljudi.

"Neki su toliko čitali o Tesli da su počeli da se poistivećuju s njim, neki čak u Muzej dolaze obučeni kao on, .... ", prenosi iskustva posjetilaca Ivona Jevtić i dodaje da je sve podređeno interesovanjima publike.

"Stalna postavka je modifikovana i osavremenjena, uvedeni su multimedijalni eksponati, uvodni film titlovan je i na turski, kineski, grcki, ruski, spanski, italijanski, francuski, nemački i japanski", navodi ona.

Direktorka Muzeja, u kome je smještena i čitava Teslina zaostavština - više od 200.000 dokumenata, knjiga, časopisa i ličnih predmeta, najavljuje da će u ovoj godini biti najviše posla na digitalizaciji novinskih isječaka iz Teslinog ličnog presklipinga.

Jevtić je podsjetila da su putujuće izložbe dio misije Muzeja na prezentaciji Teslinog djela kojim je zadužio čovječanstvo.

Jedan od najvećih umova koje je svijet ikad imao, Nikola Tesla, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Umro je na Božic 7. januara 1943. godine u Njujorku u Hotelu Njujorker gdje će sutra biti održana Konferencija u organizacije Tesline naučne fondacije iz Filadelfije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije