Vizuelna umjetnost

Izložba plakata kampanje "Čitajmo zajedno" u Galeriji "Plus"

Izložba plakata kampanje "Čitajmo zajedno" u Galeriji "Plus"
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba plakata kampanje "Čitajmo zajedno" u Galeriji "Plus"

BANJALUKA - Izložba izabranih grafičkih rješenja kampanje "Čitajmo zajedno" Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske biće otvorena u četvrtak u 19 časova u Galeriji "Plus", izložbeno-prodajnom salonu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MUS RS).

Ministarstvo prosvjete i kulture, kako je saopšteno, 2017. godine pokrenulo je kampanju "Čitajmo zajedno", čiji su ciljevi razvoj, promovisanje i popularizacija književnosti i izdavaštva, jezika i pisma, te afirmacija mladih domaćih umjetnika.

"Za 2022. godinu, u skladu s aktuelnom kulturnom politikom Republike Srpske, fokus je bio na zaštiti ćiriličkog pisma i promociji domaćih mladih umjetnika i dizajnera. Novogodišnjom izložbom grafičkih rješenja Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pridružuje se ovoj kampanji", saopštavaju iz MSU RS.

Na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo, u saradnji s Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju izabrano je dvanaest rješenja deset studenata koji su dostavili grafička rješenja plakata s ilustrovanim prikazom svih slova ćiriličkog pisma.

"Njihovi radovi, koje će biti izloženi u Galeriji "Plus", prva su stepenica ka dostizanju konačnog cilja - da se ukaže na osnovni problem kada su u pitanju zaštita i korištenje ćiriličkog pisma, a to je nedostatak dovoljnog broja ćiriličkih fontova u kontekstu grafičkog dizajna, zbog čega je proces dizajna ograničen. Jedan od krajnjih ciljeva kampanje 'Čitajmo zajedno' jeste zaštita ćiriličkog pisma preko njegove praktične primjene, odnosno upotrebe. Tako ga štitimo i činimo živim", javljaju iz MSU RS, dodajući da su s Akademije umjetnosti u Banjaluci izabrani studenti koji su radili pod mentorstvom Jelene Grubor i Stefana Mijića: Anđela Savić, Andrea Aleksić, Katarina Đaković, Minja Knežević, Zorana Urumović, Marko Škrbić i Marko Tomić. S Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić: Isidora Aćimović, Saša Pešikan i Teodora Bauković.

Izložba će biti otvorena do 30. januara 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije