Vizuelna umjetnost

Izložba posvećena Čarlsu Dikensu otvorena u NUB BiH u Sarajevu

Izložba posvećena Čarlsu Dikensu otvorena u NUB BiH u Sarajevu
Izložba posvećena Čarlsu Dikensu otvorena u NUB BiH u Sarajevu

Izložba posvećena Čarlsu Dikensu, jednom od najznačajnijih pisaca klasične književnosti, otvorena je danas u prostoru Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH (NUB BiH).

Ovom izložbom NUB BiH, u suradnji sa festivalom "Sarajevska zima", obilježava 200. godišnjicu od rođenja ovog britanskog pisca koji je, inače, bio i prvi profesionalni pisac, jer je živio od svog rada.

Ovaj jubilej se obilježava širom svijeta. U Velikoj Britaniji organizira se niz izložbi, književnih večeri i predstava.

U NUB BiH izloženo je ono što u svom fondu baštini ova biblioteka, tu su više od 30 naslova Dikensovih knjiga, te fotografije i crtice iz njegova života.

Izložbu je otvorio Najdžel Kejsi, britanski ambasador u BiH, koji je istaknuo da je Dikens i danas omiljen pisac među Britancima, zbog svojih djela koja su prožeta izuzetnim humorom, ali i cinizmom.

"Sretan sam što sada vidim i znam da Dikensa vole i poštuju i u Sarajevu i BiH", kazao je ambasador Kejsi, otvorivši izložbu.

Sretan sam što vidim i znam da Dikensa vole i poštuju i u BiH, kazao ambasador Kejsi

Dječji pisac Mirsad Bećirbašić je rekao da je Dikens bio satiričar, cinik koji razotkriva i razgolićuje hipokriziju engleskog društva u 19. stoljeću.

"Zabilježeno je da je održao čak 300 predavanja. Poznata je i njegova rečenica: 'Svijet je čemeran i jadan!' Ta rečenica se u potpunosti poklapa sa onim što piše na njegovom grobu: 'Saosjećao se sa siromašnima, napaćenima i potlačenima.' Poruke u njegovim knjigama, od 'Olivera Tvista' do 'Velikih očekivanja', mogu se vrlo jednostavno primijeniti i na društvo danas u kojem je mnogo obespravljenih, potlačenih i osiromašenih", rekao je Bećirbašić.

Posjetioce izložbe pozdravio je i Ibrahim Spahić, direktor festivala "Sarajevska zima", potcrtavši da je Dikens uspio da bude multimedijalni pisac u vrijeme kada je to bilo nemoguće.

Čarls Dikens rođen je u Landportu 7. februara 1812. godine, a umro 9. juna 1870. godine. Sahranjen je u Pjesničkom kutku Vestminsterske opatije. Iako je pisac viktorijanskog perioda, njegov rad nadilazi svoje vrijeme, jezik i kulturu. On i dalje ostavlja veliki utjecaj u cijelom svijetu, a njegova djela neprestana su inspiracija za film, TV, pozorište, književnost...

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana.

Donirane knjige

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB BiH)  danas je dobila vrijednu donaciju knjiga, dar Ambasade Republike Makedonije u BiH. Rami Redžepi, ambasador Republike Makedonije u BiH, uručio je 131 naslov makedonskih autora na engleskom jeziku Ismetu Ovčini, direktoru NUB BiH. Iz NUB BiH kažu da će ova donacija i te kako obogatiti knjižni fond biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije