Vizuelna umjetnost

Izložba posvećena Draganu Đorđeviću Despotu kroz radove 85 slikara

Izložba posvećena Draganu Đorđeviću Despotu kroz radove 85 slikara
Foto: N.N. | Izložba posvećena Draganu Đorđeviću Despotu kroz radove 85 umjetnika

Izložba radova 85 slikara posvećena Draganu Đorđeviću Despotu, poznatom kulturnom radniku iz Kučeva, postavljena je u beogradskoj galeriji "Kvaka 22" do 19. januara, a o istoj se oglasila i kustoskinja Senka Subotić, koja je svoje viđenje postavke ustupila "Nezavisnim novinama".

U samom opisu izložbe stoji da Despotu polazi za rukom da prevaziđe okvire lokalnog i kulturne događaje ubaci u tokove univerzalnog.

"Kao organizator kulturnih programa u Centru za kulturu 'Dragan Kecman' u Kučevu on slavom pronosi stvaralaštvo braničevskog kraja, ali i realizuje projekte u koje uključuje kulturne delatnike iz cijele Srbije. Istovremeno, on od zaborava čuva mnogobrojne običaje kulturne baštine istočne Srbije, sklapajući tako mozaik od starog i novog, spajajući prošlost i budućnost, ali i svoje Rabrovo i Kučevo s ostatkom Srbije i svijeta", piše, između ostalog, u opisu izložbe.

Senka Subotić o samoj postavci kaže da slikari zastupljeni u njoj imaju za cilj da predstave psihički profil čovjeka koji je običan, ali veliki duhom, pun entuzijazma i velikih ideja.

"Svaki od njih u svom već izgrađenom i prepoznatljivom stilu slika ili oblikuje lik s karakternim crtama, bilo da je realističan, stilizovan ili idealizovan, što predstavlja lično viđenje psihičkog i emotivnog u liku Dragana Despota Đorđevića, kao takođe i radovima koji asociraju na njegov uspjeh ili na izvjestan način ukazuju na zanemarivanje njegovog angažovanja od strane zajednice, društva, vlasti", govori Subotićeva. Ona dodaje da je Despot čovjek iz naroda, običan, ali posvećen djelima za dobrobit zajednice.

"Bez opterećenja, dušom i srcem čini. Upravo to njegovo dobročinstvo ugradili su u njegov lik veliki broj umjetnika, akademskih i amaterskih, odajući poštu njemu i svim drugim 'malim velikim ljudima' koji kroz život prođu neprimjetno, a iza sebe ostave velika djela. Ovi slikari, vajari, umjetnici, pjesnici svijet vraćuju običnom čovjeku, koji u haosu užurbanog života ostaje neprimjećen. U liku jednog čovjeka oslikavaju veličinu svih onih sličnih njemu, prikazima i idejama upućuju na probleme s kojima se čovjek suočava", navodi Subotićeva.

Despot, nastavlja ona, na portretima predstavlja čovjeka u raznim stanjima, a neki od umjetnika zastupljeni na izložbi su: Neda Arizanović, Nemanja Okiljević, Admir Mujkić, Uroš Đurić, Dušan Nedov, Bojan Veljković, Jelena Vićentić, Joskin Shiljan, Vuk Ćuk, Kristina Pirković, Anđela Micić, Petar Hranuelli, Saša Montiljo, Petar Mošić, Dragan Milanović, Nikola Pešić, Zoran Zograf Suvajac, itd.

"Nade ima dok bude postojao bar jedan čovjek poput Despota, svijet može da se popravi, da se djelići pokupe i sastave u mozaik, mozaik kakav je napravio Miloš Đuran, iz djelića napravio Despota, čovjeka", zaključuje Subotićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije