Vizuelna umjetnost

Izložba posvećena operskoj divi Radmili Smiljanić otvorena u Banskom dvoru

Izložba posvećena operskoj divi Radmili Smiljanić otvorena u Banskom dvoru
Foto: Borislav Brezo | Izložba posvećena operskoj divi Radmili Smiljanić otvorena u Banskom dvoru

BANJALUKA - U Velikom izložbenom salonu Banskog dvora u srijedu uveče otvorena je izložba "Sve bilo je muzika" povodom 50 godina pjevačkog i tri decenije pedagoškog rada primadone Radmile Smiljanić, autorke Dragice Gaćeše.

Izložba je organizovana u  saradnji sa Muzejom Narodnog pozorišta u Beogradu.

U okviru izložbe predstavljen je uspješan umjetnički život Radmile Smiljanić. Autorka postavke obuhvatila je značajne stvaralačke momente i drage uspomene ove velike operske umjetnice.

"Podstakla me jedna tako impozantna karijera, pola veka umetničkog rada i trideset godina pedagoškog rada. Radmila Smiljanić je jedno nacionalno blago Narodnog pozorišta u Beogradu, i to ne samo Narodnog pozorišta u Beogradu, nego celog regiona. Kao rođenoj Banjalučanki, mislim da je ovo za nju jedna od najvažnijih stvari koje su se desile pored otvaranja ove izložbe u Beogradu", kazala je Gaćeša.

U Banskom dvoru bila je i glavna protagonistkinja ove izložbe, primadona, operska diva Radmila Smiljanić.

"Čim sam naučila nešto da sviram, od malih nogu, ja sam bila tu, u ovom zdanju. Onda je moj tata dirigovao sa Pelagićem, pa mama pravila divne solističke koncerte, pa onda sam ja stasala, pevala, a onda se na drugom spratu otvorila srednja muzička škola, prva generacija, pa sam i to završila, vitlali se po ovim hodnicima. Šta da vam kažem, to je krvna veza. Emocije su me obuzele, a pupčana vrpca između mene i Banjaluke nije prerezana. Ne želim da se pravdam mojim Banjalučanima što sam ih ostavila, ali ću im dokazati i oni će i sami da vide zašto sam ih ostavila. Mislim da u okviru ove izložbe imam opravdanje i to je to", istakla je Smiljanićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije