Vizuelna umjetnost

Izložba radova Banjalučanina Slobodana Vidovića otvorena u Beogradu

Izložba radova Banjalučanina Slobodana Vidovića otvorena u Beogradu
Foto: Duško Vukić | Izložba radova Banjalučanina Slobodana Vidovića otvorena u Beogradu

BEOGRAD - Izložba radova akademskog slikara iz Banjaluke Slobodana Vidovića "Agonija mogućih svetova" otvorena je u subotu uveče u beogradskoj Galeriji ŠTAB, a svi zainteresovani ovu postavku imaće priliku da pogledaju do 8. marta.

Kako sam umjetnik ističe, ovo je njegova prva veća ili velika izložba u Beogradu.

"Dugo me nije bilo u Beogradu i veoma sam uzbuđen, tu imam puno kolega i prijatelja, umjetnika i ne samo umjetnika. Veoma mi je dragocjena saradnja, kao i sama izložba u Galeriji ŠTAB. Ubrzo potom dolazi saradnja s kolegom Aleksandrom Dimitrijevićem i izložba u Galeriji 'Reflektor' u Užicu 2. aprila pod nazivom 'Od Vrhovnog štaba do Užičke Republike', a onda ponovo Beograd i saradnja s koleginicom Ksenijom Marinković i izložba u toku godine u Galeriji 'X vitamin'. Od prije tri godine imam ovdje u Beogradu i adresu, tako da s porodicom živim i u Banjaluci i u Beogradu", istakao je Vidović.

Foto: Duško Vukić
Foto: Duško Vukić

On navodi da je posljednjih godina, uslovno rečeno, okrenut figuraciji.

"Moram reći da je ovo što radim sad proizašlo od eksperimentisanja i radova koje sam radio u Americi još od 2006. godine. Jedino tehniku i pristup  nisam mijenjao, nego sam ih još nadograđivao i ostao sam vjeran ulju, blind-ramu i platnu. Moj pogled na svijet iz ličnog ugla sigurno se može pročitati iz ove moje samostalne izložbe 'Agonija mogućih svetova'", ističe Vidović.

Ana Kršljanin, istoričarka umjetnosti, ističe da Vidovićeve slike pružaju distopijski osjećaj odsustva i disfunkcionalnosti nekada produktivnih industrijskih prostora.

"Dominantan motiv Vidovićevog ciklusa 'Agonija mogućih svetova' su urušeni mehanizmi aviona, zarđale karoserije automobila, silosi čiji ostaci evociraju na prolaznost i potrošnost mehanizama i konstrukcija koji su u nekom prošlom životu bili aktivni, upotrebljivi i funkcionalni. Slike poput pista i napuštenih fabrika pružaju takođe distopijski osećaj odsustva i disfunkcionalnosti nekada produktivnih industrijskih prostora", rekla je Ana Kršljanin.

Foto: Duško Vukić
Foto: Duško Vukić

Kršljaninova dodaje da "Agonija mogućih svetova" predstavlja simboličko traganje za mogućnostima koje se nisu desile, za svim prilikama, prostorima i načinima kroz koje su napušteni mehanizmi mogli da žive.

"Njihova teskobnost i ruševnost simbolički predstavljaju sudbinu iskorišćenih, upotrebljenih i zaboravljenih", zaključuje Kršljaninova.

Slobodan Vidović diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a zatim završio i postdiplomske studije na Akademiji. Dobitnik je Aprilske nagrade grada Banjaluka mladima 2005. godine i Prve nagrade studenata BiH u Sarajevu 2000. godine. Učesnik je više izložbi i rezidencijalnih projekata u zemlji i inostranstvu.

Izložbu "Agonija mogućih svetova" organizuju Galerija ŠTAB i umjetnička inicijativa "KvArt BW".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije