Vizuelna umjetnost

Izložba radova Selme Selman u BiH: Svjetski priznata umjetnica na domaćem terenu

Izložba radova Selme Selman u BiH: Svjetski priznata umjetnica na domaćem terenu
Foto: N.N. | Izložba radova Selme Selman u BiH: Svjetski priznata umjetnica na domaćem terenu

Selma Selman, međunarodno priznata umjetnica iz Bihaća s američkom adresom, u petak, 23. jula, otvoriće prvu samostalnu izložbu u Bosni i Hercegovini, a postavka će biti centralni događaj ljetnog programa Umjetničke galerije BiH u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz Umjetničke galerije, kustoskinja izložbe je Amila Ramović, koja je u proteklom dvogodišnjem periodu sarađivala sa umjetnicom u razvoju koncepta izložbe te produkciji novih ciklusa njenih djela.

Ova djela će biti prvi put izložena, a publika će izložbu od petka imati priliku da pogleda svakim danom, osim nedjeljom, od 10 do 20 časova.

"Trajanje izložbe je do 1. septembra 2021. Samostalnu izložbu radova Selme Selman tokom ljeta pratiće programski događaji usmjereni na njen umjetnički i aktivistički angažman, kao i promociju društvene kohezije i integracije marginaliziranih skupina u bh. društvo", saopštavaju iz Umjetničke galerije BiH, koja ovu izložbu realizuje u partnerstvu sa Udruženjem AKCIJA te nizom organizacija i saradnika.

"Meni je u mojoj umjetnosti važno da pronađem nove načine razmišljanja i izazovem ljude. Ne trudim se da se nekom dopadnem. Bavim se umjetnošću, jer mi je prosto nemoguće da se ne bavim umjetnošću. Ova umjetnost nije čista terapija, a takođe nije ni samo koncept. Ja jednostavno pokazujem univerzalni kreativni potencijal u svakom trenutku i svakom materijalu", pojasnila je Selmanova svoje bavljenje umjetnošću.

"Samostalna izložba radova Selme Selman provodi se u okviru projekta 'Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova romske zajednice'", javljaju iz Umjetničke galerije BiH.

U pripremi izložbe učestvuje tim ovdašnjih profesionalaca u oblasti umjetnosti.

"Koordinatorka izložbe je Hana Ćurak, sociolog. Konsultantica u produkciji projekta je Aida Kalender, direktorica Udruženja AKCIJA. Kreativni tim čine Bojan Hadžihalilović, art direktor, Damir Šagolj, fotograf, i Sanda Popovac, arhitektica postavke, te niz bosanskohercegovačkih djelatnika u oblasti umjetnosti. Priprema izložbe vodi se u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović", navode iz Umjetničke galerije BiH.

Selma Selman mlada je i svjetski poznata umjetnica i aktivistkinja koja se kroz svoj rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu u kojoj je i sama odrasla.

Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, završila je magistarske studije pri programu "Transmedia" na "Syracuse" univerzitetu u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije