Vizuelna umjetnost

Izložba radova priznate fotografkinje Helge Paris u Banjaluci

Izložba radova priznate fotografkinje Helge Paris u Banjaluci
Foto: N.N. | Izložba radova priznate fotografkinje Helge Paris u Banjaluci
David Jojić

BANJALUKA - Poznata po svojim fotografskim svjedočanstvima svakodnevnog života Istočne Njemačke, Helga Paris je priznata njemačka fotografkinja čija će izložba "Helga Paris: Fotografije" biti otvorena večeras s početkom u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci.

Postavka se realizuje u saradnji s Gete institutom Bosne i Hercegovine i Institutom za inostrane poslove Njemačke.

Izložba ove značajne njemačke umjetnice u MSU RS četvrta je u nizu izložbi umjetničke fotografije u okviru njene turneje po jugoistočnoj Evropi, a priređuje se povodom Dana evropskog kulturnog nasljeđa.

Rođena je 1938. godine, tokom svoje duge karijere imala je preko 20 samostalnih i desetine grupnih izložbi, a svojim radom je zauzela izuzetnu poziciju u njemačkoj istoriji fotografije.

Paris, koja od 1966. godine živi u berlinskom okrugu Prenzlauer Berg, više od 30 godina kao hroničar istočnonjemačkog poslijeratnog perioda istražuje i bilježi u svojim fotografijama melanholičnu vitalnost Istočnog Berlina i njegovu poetiku.

Djelo Helge Paris u njemačkoj fotografiji zauzima značajnu ulogu. U serijama fotografija decenijama je otkrivala promjenjivu sliku njemačke istorije, koja obuhvata više od 30 godina. S jednako strogim, kao i nježnim pogledom ona izvještava o životu u državi koja je 1949. godine nastala kao posljedica Drugog svjetskog rata, kao država radnika i seljaka, koja je postojala istočno od fronta hladnog rata do 1989. godine.                                                                                                           

Helgu Paris zanimaju svakodnevni trenuci, poput banalnih momenata samoće i zajedništva: držanja, pogleda, gestikulacije, pokreta, površinske strukture i prostorije, koji izvještavaju kako o okolnostima, pričama i iskustvima ljudi i stvari, tako i o načinu ophođenja s tim okolnostima. Zahvaljujući njenoj posebnoj sposobnosti fotografisanja zapuštenih ulica i oronulih kuća s istim saosjećanjem i nježnom strogoćom, kao i fotografisanja gostiju kafana i djece koja se igraju, Parisova ljudima i stvarima daje posebno dostojanstvo.

Nakon otvaranja izložbe biće priređeno i stručno tumačenje postavke od strane Harfa Cimermana, fotografa, umjetnika i prijatelja Helge Paris, koji će publici otkriti  jedinstveni svijet ove njemačke umjetnice.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ostvario je dosad niz uspješnih projekata s Gete institutom Bosne i Hercegovine i s Institutom za inostrane poslove Njemačke (Ifa), od kojih treba izdvojiti izložbu značajnog njemačkog umjetnika Sigmara Polkea, koja je održana 2015. godine

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije