Vizuelna umjetnost

Izložba rukopisa Safvet-bega Bašagića u Banjaluci

Izložba rukopisa Safvet-bega Bašagića u Banjaluci
Izložba rukopisa Safvet-bega Bašagića u Banjaluci

Ilustrativna izložba kolekcije rukopisa i značajnih radova Safvet-bega Bašagića, bh. prevodioca, kulturnog i javnog stvaraoca, pod nazivom "Srce u rukama" otvorena je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS u Banjaluci.

Postavka sadrži oko 60 reprint rukopisa iz bogate Bašagićeve kolekcije značajnih radova islamske tradicije od 12. do 19. vijeka, koja je u posjedu Univerzitetske biblioteke iz Bratislave. Izložbu, koja je poklon Ambasade Republike Slovačke u BiH, svečano je otvorio slovački predsjednik Ivan Gašparovič, povodom zvanične posjete BiH.

On je podsjetio da je vrijednu kolekciju Bašagić 1924. prodao Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a UNESCO ju je 1997. upisao na listu izuzetnih vrijednosti svjetskog kulturnog nasljeđa te preuzeo pokroviteljstvo nad njom.

"Zadovoljstvo mi je da možemo predstaviti bar jedan dio ovih jedinstvenih islamskih dokumentata, koja predstavljaju istoriju čovječanstva", naglasio je Gašparovič, dodavši da bibliotečki fond stoji na raspolaganju svim istraživačima.

Postavka sadrži oko 60 reprint rukopisa iz bogate kolekcije radova islamske tradicije od 12. do 19. vijeka

On je podsjetio da je Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je prisustvovao otvaranju izložbe, tokom posjete Bratislavi 2007. vidio originalne dokumente Bašagićeve zbirke, koji ne smiju van granica Slovačke.

"Dominiraju rukopisi filozofije islama, religije i sve ono što je razvijano hiljadu godina na različite načine", istakao je književnik Ranko Risojević i dodao da su rukopisi na tri jezika i na tri pisma - na turskom, arapskom i persijskom.

Ljiljana Petrović-Zečić, direktorica NUB RS, istakla je da otvaranje izložbe znači otvaranje jednog novog puta za tu ustanovu, a to je povezivanje sa Univerzitetskom bibliotekom i Nacionalnom bibliotekom Slovačke. Otvaranju izložbe su prisustvovali i Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, banjalučki muftija Edhem Čamdžić i konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Jevak.

Porijeklo zbirke

Safvet-beg Bašagić (1870-1934) bio je veoma značajan intelektualac Bosne. Studirao je orijentalistiku na Univerzitetu u Beču, a porodičnu biblioteku je naslijedio od oca Ibrahim-bega Bašagića. Zbirku je zatim proširivao sakupljanjem dokumenata po cijelom Balkanu, a 1924. godine ju je prodao Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi uz obrazloženje da je želi prenijeti na sigurno mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije