Vizuelna umjetnost

Izložba skulptura "Black star" umjetnika Darka Šobota

Izložba skulptura "Black star" umjetnika Darka Šobota
Foto: OPŠTINA NOVI GRAD SARAJEVO | Izložba skulptura „Black star“ umjetnika Darka Šobota

SARAJEVO - U Galeriji opštine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba skulptura „Black star“ umjetnika Darka Šobota.

Radi se o izložbi koja predstavlja fenomen porodice, kao osnovnog nukleusa savremenog društva, suočenog sa razarajućim ratnim sukobima koji istu tu porodicu surovo razaraju, ostavljajući nesagledive posljedice po društvo.

Izloženi su radovi na kojima umjetnik radi više od 20 godina. Radi se o sedam skulptura, a svaka od njih priča posebnu priču. Skulptura pod imenom „Recycle 1941-95“ napravljena je od stvarnog, uništenoog recikliranog oružja. Ova skulptura svojom simbolikom opominje na iskušenje i opasnost ratnog sukoba i svih posljedica koje donosi prisutnost oružja u civiliziranom svijetu.

Skulptura „Memory recovery“ govori o snazi i trajnoj prirodi porodične veze. Svaki portret serije „Memory recovery“ je apstraktan, a umjetnik je koristio konturne linije koje se spajaju, ali se ne ukrštaju, stvarajući osejćaj uzvišenja i dubina. “Memory recovery” je spomenik svim stradalim ljudima, civilnim žrtvama agresije i napada na nevine širom svijeta.

Kroz cijelu izložbu su prisutni elementi crne zvijezde, a najveću pažnju privlači slika „Bovi“ na kojoj David Bovi drži knjigu sa koricama na kojima je crna zvijezda.

Autor i umjetnik Darko Šobot objasnio je značenje naziva izložbe i šta to za njega predstavlja „Black star“.

„Radi se o Davidu Boviju i njegovom zadnjem albumu „Black star“. Tražio sam tumčenja zašto je album nazvao Black star. Teško je doći do onih pravih izvora. U suštini, za mene lično „Black star“, zvijezda kao zvijezda znači zaštitni, duhovni simbol, simbol koji štiti ono duhovno ja“, rekao je Šobot.

Dodao je da je ovo njegova najdraža izložba.

„Ovdje se nalaze radovi koje radim unazad 20 godina, ovo je neka mala retropespektiva. Izlagao sam ranije u ovom prostoru, kroz neke zajedničke izložbe. A sada mi je ukazana velika čast da izlažem u galeriji opštine u kojoj živim. Ponosan sam i ovo mi je jedna od najdražih izložbi do sada“, rekao je Šobot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije