Vizuelna umjetnost

Izložba slika Vidakovića u Novom Gradu: Na platnu slika ljudske odnose

Izložba slika Vidakovića u Novom Gradu: Na platnu slika ljudske odnose
Foto: N.N. | Izložba slika Alekse Vidakovića u Novom Gradu: Na platnu slika ljudske odnose

BANJALUKA - Izložba slika akademskog slikara Alekse Vidakovića iz Banjaluke biće otvorena večeras s početkom u 19 časova u Galeriji Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad.

"Na ovoj izložbi predstavljam ciklus slika koji sam radio tokom master studija na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, kao i novije radove. Tema kojom sam se bavio u okviru ovog ciklusa je 'Geštalt kao polazište' i u okviru nje sam istraživao elementarne  vizuelne principe koje sam u radu pokušao da proširim na savremeni kontekst i međuljudske odnose. Povezivanjem primarnih vizuelnih principa cjelishodnosti, harmonije reda i sklada, proporcija i odnosa unutar slike, slikarstva, pokušao sam da ukažem na isto tako primarne ljudske odnose i relacije među nama", rekao je Vidaković za "Nezavisne" povodom najavljene izložbe.

Umjetnik je dodao da će posjetioci u Novom Gradu imati prilike da vide postavku koja sadrži 11 slika većeg i manjeg formata.

"Slike su organizovane kompoziciono kao diptih ili poliptih tj. kroz više slika - komada kreirao sam nove cjeline", rekao je Vidaković.

Umjetnik ističe da je ove radove stvarao tokom studija i da one obuhvataju njegova interesovanja i istraživanja u različitim medijima, kao što su fotografija, digitalna fotografija, dizajn.

"Postavka ove izložbe predstavlja svojevrstan izazov za mene u smislu integracije, spajanja i povezivanja dosadašnjih i novijih radova u drugačiju kompozicionu cjelinu. Na ovaj način kreirao sam sasvim novu postavku koja i oblikovno u prostoru odražava moje umjetničke težnje, cjelishodnosti djela, sklada, reda i   harmonije.

Aleksa Vidaković završio je dodiplomski studij 2017. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, studijski program likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo, u klasi profesora Danka Brkića, a master studij je završio 2019. godine na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi profesorice Marine Vojvodić. Član je ULUS-a od 2018. godine i SULUV-a od 2019. godine.

Dosad se predstavio publici kroz pet samostalnih izložbi u Banjaluci, Ljubljani, Novom Gradu i Novom Sadu, kao i kroz 11 kolektivnih izložbi u više gradova u zemlji i inostranstvu. Aktivno je učestvovao u više kulturnih manifestacija, kao i likovnih kolonija "Rakani" Novi Grad i "Lasta" Laktaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije