Vizuelna umjetnost

Izložba slika "Zdravko Vajagić/Legat (Prijedor - Novi Grad)" u Banskom dvoru

Izložba slika "Zdravko Vajagić/Legat (Prijedor - Novi Grad)" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba slika "Zdravko Vajagić/Legat (Prijedor - Novi Grad)" u Banskom dvoru

BANJALUKA - U Kamenoj kući tvrđave Kastel u petak u 19 časova biće otvorena izložba slika "Zdravko Vajagić/Legat (Prijedor - Novi Grad)", a izložbu organizuje Banski dvor u saradnji sa Muzejom Kozare i Kulturnim centrom Novi Grad.

Akademski slikar iz Beograda Zdravko Vajagić zavještao je svoja djela u legatima i svojih 19 ulja na platnu poklonio Muzeju Kozare u Prijedoru i Kulturno-obrazovnom centru Novi Grad.

"Za više od šest decenija umjetničkog trajanja, Vajagić je stvorio jedan krajnje jedinstven i pažnje vrijedan slikarski opus. Kada je slikarstvo Zdravka Vajagića u pitanju, riječ je o respektnom i samosvojnom stvaralačkom pregnuću, kojim je odavno prisvojio zapaženo mjesto na savremenoj srpskoj likovnoj sceni. Nije teško primijetiti da su Vajagićev život i njegova umjetnost izjednačeni i zato nas ne čudi slikareva motivska orijentisanost ka predjelima rodnog kraja", saopšteno je iz Banskog dvora. Slikarski svijet koji gradi autor, nastavak je saopštenja, izvučen je iz unutrašnje, duboko intimne, umjetnikove zavičajne mitologije.

"Njegovo djelo je neprekidno platno bosanskih predjela, datih u najrazličitijim sugestivnim raspoloženjima. Asocijativno imenovanje njegovih slika - 'Plavno', 'Podnožje Plavna', 'Mračaj', 'Predio zelene zemlje', 'Zarobljeni predio', 'Događaj u predjelu' - svjedoči o saučesničkoj bliskosti umjetnika sa zavičajnim krajem. Ono što treba istaći je da kod Vajagića pejzaž - predio nema geografsko obilježje, već je snagom umjetničke kontemplacije stvaralac uspio da ga preobliči u duhovnu sliku, u jednu vrstu mentalnog pejzaža", javljaju iz Banskog dvora.

Zdravko Vajagić rođen je 1938. u Ličkom Petrovom Selu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu diplomirao je 1963. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, a postdiplomske studije završio 1966. kod istog profesora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije