Vizuelna umjetnost

Izložba u Arhivu RS: Dokumenti kao svjedoci ožiljaka Velikog rata

Izložba u Arhivu RS: Dokumenti kao svjedoci ožiljaka Velikog rata
Foto: Jelena Đurđević | Izložba u Arhivu RS: Dokumenti kao svjedoci ožiljaka Velikog rata

BANJALUKA - Himnom Srbije "Bože pravde" i himnom Republike Srpske "Moja Republika" danas je u salonu "Svetislav - Tisa Milosavljević" u Kulturnom centru Banski dvor svečano otvorena izložba arhivskih dokumenata "Banjaluka 1918".

Nakon intoniranja dvije himne, simboličnim performansom glumci Zlatan Vidović i Željko Erkić prikazali su kako je Banjaluka dočekala vojsku Kraljevine Srbije i kralja Petra Prvog Oslobodioca.

Postavku je pripremio Arhiv Republike Srpske povodom 100 godina od oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, odnosno 21. novembra, Dana oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, i 27. novembra, Dana ujedinjenja Banjaluke s Kraljevinom Srbijom.

"Izložba je posvećena stogodišnjici oslobođenja Banjaluke 1918. godine. Srpsku vojsku koja je ušla u Banjaluku prevodili su major Bajalović i kapetan Ilić 21. novembra, na Svetog arhangela Mihaila. Šest dana kasnije, 27. novembra, na današnji dan prije sto godina, Banjaluka je proglasila prisjedinjenje Kraljevine Srbije, ne čekajući šta će odlučiti vlade u Sarajevu i Zagrebu", rekao je Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS.

Da se ovom postavkom ne obilježava samo stogodišnjica slobode, već da se daje značaj i nečemu što se zove kultura pamćenja, rekao je profesor dr Borivoje Milošević, koji je autor knjige "Banjaluka u borbi za oslobođenje i ujedinjenje", a koja je takođe objavljena povodom ovog značajnog datuma.

"Prije sto godina, negdje baš u ovom času, nedaleko od ovoga mjesta paroh i vođa Narodnog vijeća Nikola Kostić proglasio je prisjedinjenje Banjaluke Kraljevini Srbiji, koja će 1. decembra, nekoliko dana poslije toga, postati Kraljevina SHS. Banjaluka nije osjetila razaranje rata kao gradovi u Srbiji, ali to ne znači da se ožiljci Velikog rata nisu vidjeli i ovdje, o čemu svjedoče i fotografije na izložbi", istakao je Milošević.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je izložbu proglasio otvorenom, zahvalio je Arhivu RS na ovoj značajnoj postavci, dodavši da je zabilježeno da je major Dragoljub Bajalović u Banjaluci dočekan s oduševljenjem, kao i da je tridesetih godina prošlog vijeka proglašen počasnim građaninom Banjaluke.

"Zabilježeno je tada i da je jedna Banjalučanka, prilikom ulaska srpske vojske, nakon vijekova ropstva kazala: 'Danas smo konačno ustali iz mrtvih'", dodao je Radojičić, podsjećajući na poteškoće s kojim se srpski živalj nosio za vrijeme Otomanskog carstva, a potom i Austrougarske monarhije, pogotovo nakon Sarajevskog atentata. On je podsjetio i na činjenicu da je nekoliko desetina hiljada Srba iz Bosne prebjeglo za vrijeme Prvog svjetskog rata iz austrougarske u srpsku vojsku, te da su se neki od tih ljudi 1918. i svečano vratili u Banjaluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije