Vizuelna umjetnost

Izložba u Muzeju Hercegovine: Lični susret sa žrtvama Jasenovca

Izložba u Muzeju Hercegovine: Lični susret sa žrtvama Jasenovca
Foto: Vesna Duka | Izložba u Muzeju Hercegovine: Lični susret sa žrtvama Jasenovca

TREBINJE - Trebinjska publika je u ponedeljak veče, u Muzeju Hercegovine, po prvi put imala priliku da svojom imaginacijom, ali vođena naratorom, stvori sopstvene slike o logoru Jasenovac, preko audio izložbe "Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih".

Izložba, na kojoj je radilo nekoliko autora, koncipirana je na modernim tehnologijama u kojim je potrebno imati mobilni telefon i slušalice, kako bi se kompletirala puna percepcija osam priča o Jasenovcu koje gledaoce povezuju sa žrtvama.

"Jasenovac se često posmatra kroz zlokobnu, strašnu kalkulaciju žrtava. Kada se sretnete sa čovjekom koji ima ime i prezime, koji je imao život i mogao imati budućnost, vi kreirate novo sjećanje, svoj lični doživljaj koji duže traje i dublje se urezuje u dušu i pamćenje", objasnio je na izložbi jedan od autora Bogdan Španjević.

On napominje da su priče koje su plasirali u stvari istraživane u saradnji sa Muzejem žrtava genocida iz Beograda i ovaj projekat je umjetnička interpretacija događaja, a ne istorijska građa.

Darko Nikolić, takođe jedan od autora, objašnjava da ova nesvakidašnja izložba predstavlja jedan od segmenata projekta "Virtuelni muzej Jasenovac", na kojem rade već nekoliko godina.

"Nesumnjivo da je doživljaj tokom ove audio izložbe daleko snažniji, dublji i intenzivniji, nego kada samo vidite neku fotografiju. Sve je okrenuto ka tome da posjetioci u svom unutrašnjem biću osjete lični susret sa nekim od stradalih u logoru Jasenovac i da kroz taj susret dožive jednu vrstu katarze, osjećaj vrijednosti života, da čovjek shvati koliko je svaki trenutak dragocjen. Ova audio izložba nosi specifičan karakter koji lako komunicira sa ljudima današnjice", dodao je Nikolić.

Izložbu je zvanično otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, istakavši da je obaveza svih nas da Jasenovac bude dio našeg pamćenja, da jasenovački cvijet bude simbol bolnog saznanja da su se tako monstruozna stradanja dešavala, ali i da se naše postojanje ne smije zasnivati na tami tog stradanja, već na svjetlosti opstanka.

Projekat "Virtuelni muzej Jasenovca" finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a organizator trebinjske izložbe je Muzej Hercegovine Trebinje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije