Vizuelna umjetnost

Izložba u Muzeju Hercegovine: Podsjećanje na patnju jasenovačkih žrtava

Izložba u Muzeju Hercegovine: Podsjećanje na patnju jasenovačkih žrtava
Foto: Vesna Duka | Izložba u Muzeju Hercegovine: Podsjećanje na patnju jasenovačkih žrtava

TREBINJE - Izložba radova monahinje Marije Antić, pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u okviru Eparhije pakračko-slavonske, otvorena je u trebinjskom Muzeju Hercegovine.

Monahinja u manastiru Svetoga Jovana, podignutog upravo na mjestu nekadašnjeg logora u Jasenovcu, predstavila je i izložbu "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti vaskrsenja".

Slađana Gajić, predsjednica Udruženja građana "Mostovi" Trebinje, koje je organizator ove izložbe, kaže da su predstavljena 23 rada, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

"Cilj ove izložbe je da se njeguje kultura sjećanja i da nikada ne zaboravimo ono što nam se desilo. Da oprostimo moramo, a zaboraviti nikako", kazala je na otvaranju izložbe Gajićeva.

Ona napominje da se s direktorima osnovnih i srednjih škola u Trebinju dogovorila da i njihovi učenici dođu organizovano sa svojim nastavnicima i pogledaju izložbu.

Radovi nastali u kombinovanoj tehnici najvećim dijelom su ikonične predstave po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju i na izuzetno snažan i simboličan način prenose poruku autorke i podsjećaju na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava.

Potvrdio je ovo i otac Teofil iz manastira Tvrdoš, koji kaže da je monahinja Marija na jedan čudesan način, molitvenom i monaškom radošću, uspjela da prikaže ono što se pokušava 80 godina - da nađe prave riječi za ono što se desilo u Jasenovcu.

"Moj lični doživljaj izložbe je da je monahinja Marija uspjela da otvori jedna vrata, da nađe pravi ključ, kako da se mi vratimo na pravi način jasenovačkim mučenicima, da ih ne zaboravimo i da imamo u tom sjećanju jednu vaskršnju radost kad se sjetimo njih“, rekao je otac Teofil.

Izložba u Muzeju Hercegovine biće otvorena do kraja oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije