Vizuelna umjetnost

Izložba umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije "Gastarbeiter 2.0" u Berlinu

Izložba umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije "Gastarbeiter 2.0" u Berlinu
Foto: Facebook/Manifesto | Izložba umjetnika s prostora bivše Jugoslavije "Gastarbeiter 2.0" u Berlinu

Galerija savremenih umjetnosti Manifesto iz Sarajeva i organizacija Ambasada iz Berlina za 12. april u 19 časova najavljuju otvore velike izložbe "Gastarbeiter 2.0: Arbeit Means Rad" koja će u Berlinu kroz prizmu migracija i rada predstaviti 12 umjetnica i umjetnika s prostora bivše Jugoslavije.

Projekat "Gastarbeiter 2.0" nastao je na inicijativu Bojana Stojčića, a ralizuje ga Galerija nGbK u partnerstvu sa organizacijom Ambasada Berlin i Galerijom Manifesto Sarajevo.

"Zasnovana na iskustvima i praksama dvanaest umjetnika s prostora bivše Jugoslavije, koji žive tamo, u Njemačkoj ili između, 'Gastarbeiter 2.0 ' otvara prostor za rekontekstualizaciju pojma Gastarbeiter, nudeći postkolonijalnu, postmigrantsku i feminističku perspektivu na ovaj fenomen", pojašnjavju organizatori.

Dalje navode da, dok se sam naslov referife na nekadašnji program privremenog zapošljavanja u Zapadnoj Njemačkoj, podnaslov koristi igru riječi kako bi označio relaciju migracija - rad - njemačku riječ "arbeit" za "rad", dok je "means" u prevodu "znači".

"Kustoska selekcija bazirana je na četiri divergirajuća pogleda na pojam gastarbeiter i predstavljena u okviru četiri kustoska nukleusa: Transfer, Simbioza, Alijenacija i Tijelo", pojašnjeno je dalje.

Bogat prateći program podrazumijeva kustoska vođenja na njemačkom, engleskom, bosanskom/hrvatskom/crnogorskom/srpskom jeziku, performanse, radionicu i publikaciju.

Velika pažnja posvećena je inkluzivnosti, pa će u galeriji biti dostupni vodiči za osobe sa oštećenjima sluha i vida, audio-deskripcija izložbe, te materijali na jednostavnom njemačkom jeziku i njemačkom gestovnom govoru.

Umjetnici čiji će radovi biti izloženi su Kemil Bekteši, Jelena Fužinato, Alma Gačanin, Adrijana Gvozdenović, Nadežda Kirćanski, Siniša Labrović, Dejan Marković, Nikoleta Marković, Mila Panić, Amir Silajdžić, Bojan Stojčić, i Jelena Vukmanović.

Kustoski tim čine Hannah Marquardt, Andrej Mirčev, Adna Muslija, Bojan Stojčić i Jelena Vukmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije