Vizuelna umjetnost

Izložba vez i zlatovez pred trebinjskom publikom

Izložba vez i zlatovez pred trebinjskom publikom
Foto: N.N. | Izložba vez i zlatovez pred trebinjskom publikom

TREBINJE - U Muzeju Hercegovine sinoć je otvorena izložba "Vez i zlatovez iz fundusa Muzeja Hercegovine u Trebinju", autora Božane Đuzelović, višeg kustosa etnologa.

Predstavljeni su tekstilni predmeti ukrašeni vezom i zlatovezom koji pripadaju tradicionalnoj kulturi Hercegovine sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Ovi predmeti čuvaju se kao muzejski eksponati u Etnografskoj zbirci Muzeja Hercegovine.

Autor Božana Đuzelović rekla je da su neki od ovih predmeta po prvi put predstavljeni publici koja je mogla da se uvjeri u vještinu vrsnih hercegovačkih vezilja.

Ona je istakla da su izloženi i predmeti od čoje na kojima su se ukrasi radili običnim vezom, uz korištenje raznobojnog konca.

"Za prostor istočne Hercegovine karakteristična tehnika ukrašavanja je pokrstica koja se izvodila na svim podlogama, od platna do sukna i čoje", rekla je Đuzelovićeva.

Ona je dodala da se vez i zlatovez izrađivao u kućama kao dio domaće proizvodnje, dok se krajem 19. vijeka u Trebinju otvaraju i zanatske terzijske radnje u kojima terzije izrađuju tradicionalni kostim i ukrašavaju ga vezom i zlatovezom.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da hercegovačku nošnju, vez i zlatovez karakteriše bogatstvo kolorita.

"Željeli smo da prikažemo koliko je podneblje u kojem živite važno za sve ono što radite i da pokažemo kako su neuke žene svoje misli i osjećanja izražavale kroz umijeće koje su imali u svojim rukama i oni su ne smo muzejski eksponati, već i mala umjetnička djela", istakla je Grujićeva.

Ona je dodala da su, osim autora, u pripremi učestovali svi kustosi iz Muzeja, krojačica Sanja Šantić koja je oživjela lutke sa postavke i slikar Teofil Okiljević, oslikavši dvije slike za potrebe izložbe.

Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Trebinja, u organizaciji Muzeja Hercegovine.

Za posjetioce će biti otvorena do kraja januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije