Vizuelna umjetnost

Izložba zmijanjskog veza u Gradišci

Izložba zmijanjskog veza u Gradišci
Foto: Ustupljena fotografija | Izložba zmijanjskog veza u Gradišci

GRADIŠKA - Izložba "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" etnologa Danijele Đukanović iz Banjaluke biće otvorena u srijedu, 21. februara, u 18 časova, u galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška. Кolekcija zmijanjskog veza predstavlja dio zbirke tekstila Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske.

Simbolika i značaj zmijanjskog veza prikazani su na rukavima, ošvama, odnosno nisprsnicama ženskih i muških košulja sa Zmijanja, kao i na ženskom oglavlju sa Zmijanja, odnosno boščama. Formiranje kolekcije datira od osnivanja Muzeja Vrbaske banovine 1930. godine do danas. 

Zmijanjski vez prikazan u izložbenoj kolekciji izrađen je sredinom 19. i početkom 20. vijeka. 

Najvažnija karakteristika zmijanjskog veza je tamnoplava boja, složene ornamentalne kompozicije u izradi koje se nisu mijenjale ni pojednostavljivale od sredine 19. vijeka.

Podsjećamo, zmijanjski vez je uvršten na UNESCO-ovu Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa, čime je postao dio svjetske kulturne baštine. 

Na izložbi u Gradišci biće predstavljeno 20 radova, više fotografija te prikazan dokumentarni film o zmijanjskom vezu. Istovremeno biće organizovana radionica veza koju će voditi Svjetlana Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije