Vizuelna umjetnost

Izložbom "Veliki kreator" otvorena umjetnička kolonija "Kolo"

Izložbom "Veliki kreator" otvorena umjetnička kolonija "Kolo"
Foto: Srna | Izložbom "Veliki kreator" otvorena umjetnička kolonija "Kolo"

TREBINJE - Izložbom djela akademske slikarke iz Srbije Kristine Pirković pod nazivom "Veliki kreator", večeras je u Trebinju otvorena Međunarodna umjetnička kolonija "Kolo" koja će tokom šest dana okupiti 15 umjetnika iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković istakao je da ova umjetnička kolnija znači mnogo za kulturnu ponudu Trebinja u koje se umjetnici rado vraćaju, ali i dolaze novi.

On je izrazio uvjerenje da će i ove godine na koloniji, koja je i humanitarnog karaktera, nastati kvalitetni radovi koje će u narednom periodu na izložbama moći da vide Trebinjci, ali i turisti kojih je sve više u tom gradu.

Bošković je zahvalio organizatorima kolonije, kao i Kulturnom centru Trebinje koji je ustupio svoj galerijski prostor, a koji se, kako je rekao, uzdiže u jednu od najznačajnijih ustanova kulture u regionu i na čije se konkurse za izlaganje prijavi više od 100 autora.

Pirkovićeva je rekla da joj je čast što njena izložba slika i crteža otvara ovogodišnju međunarodnu umjetničku koloniji u Trebinju.

"Prvi put sam u Trebinju, koje je inspirativno i divno mesto", rekla je Pirkovićeva novinarima.

Ona je istakla da je u fokusu njenog rada čovjek i promjene koje nastaju kao posljedice njegovog djelanja.

Umjetnica iz Beograda Maja Obradović istakla je da je oduševljena Trebinjem, o kome je čula mnogo lijepog, kao i kolonijom na kojoj učestvuju mnogi stvaraoci iz regiona, te ukazala na važnost razmjene ideja na ovakvim umjetničkim događajima.

Pirkovićeva je rođena 1991. godine u Smederevskoj Palanci, osnovne i master studije završila je na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, a živi i stvara u Beogradu.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije /ULUS/, do sada je imala više od 20 samostalnih izložbi i dobitnik je više nagrada i priznanja.

U okviru 9. Međunarodne umjetničke kolonije "Kolo", čiji su selektori Dražen Milić i Vojislav Jovanović, u petak, 31. maja u 19.00 časova na platou Muzeja Hercegovine biće održana humanitarna izložba i aukcija slika, a sav prihod od prodaje namijenjen je mladoj Trebinjki Svetlani Knežević koja boluje od cerebralne paralize.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvovaće i mnogi mladi neafirmisani umjetnici, kako domaći, tako i gostujući iz regiona, a teme su slobodne.

Umjetničku koloniju zatvara izložba radova nastalih tokom njenog trajanja koja će biti otvorena u Galeriji Kulturnog centra Trebinje 1. juna u 20.00 časova.

Međunarodnu umjetničku koloniju "Kolo" organizuju umjetnici te kolonije pod pokroviteljstvom grada Trebinja i trebinjskog Kulturnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije