Vizuelna umjetnost

Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti"

Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti"
Foto: Srna | Izložbom ikona počele "Majske duhovne svečanosti"

PALE - Izložbom ikona škole ikonopisa "Arhangel" u Cekovića kući na Palama večeras su počele tradicionalne "Majske duhovne svečanosti" koje su humanitarnog karaktera.

Protojerej i starješina Hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila na Palama Nemanja Mandžić rekao je novinarima da su večeras izložili 46 ikona koje su radili odrasli polaznici i nekoliko osnovaca.

On je naveo da je stručno lice profesor Goran Janićijević nagledao rad škole, mada su veliki broj ikona samostalno uradili polaznici, kao i tehniku pozlate, što je veoma rijetko znanje.

Mandžić je naveo da je ovo druga izložba ikona, te da svaka odiše određenom emocijom koja je za njega lično važna.

"Kada se pogleda ikona, u njoj vidimo Boga", istakao je Mandžić.

Mandžić je podsjetio da je Škola ikonopisa "Arhangel" osnovana krajem 2O22. godine po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

Polaznik Škole ikonopisanja "Arhangel" sa Pala Petar Šekarić rekao je da se ikonopisanjem bavi dvije godine, da je do sada uradio desetak ikona tehnikom jajčane tempere na medijapanu sa prirodnim pigmentima.

Manifestaciju organizuje Srpska pravoslavna crkvena opština Pale - Hram Sabora Svetog arhangela Gavrila u saradnji sa Kulturno-sportskom centrom i Kolom srpskih sestara "Sveta velikomučenica Tekla" sa Pala.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo rekla je da su ponosni što mogu da promovišu kulturu, tradiciju i vjeru, i naglasila da se svim dešavanjima koja organizuju trude da sve uzrasne kategorije budu jednako zastupljene.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je lijepo vidjeti određen broj ljubitelja ikonopisanja, te da zahvaljujući organizatorima imaju manifestacije koje čine kulturni život Pala bogatijim.

Izložba u Cekovića kući biće otvorena svaki dan od 17.00 do 19.00 časova.

U okviru "Majskih duhovnih svečanosti" za sutra od 20.00 časova predviđeno je prikazivanje ruskog filma "Ostrvo", autora Pavela Lungina, koji govori o pokajanju pravoslavnog monaha, čiji lik tumači Petar Mamonov u Kulturnom centru Pale.

Za četvrtak, 16. maj, u Kulturnom centru u 20.00 časova planirana je monodrama "Jefimija - Jelena Mrnjavčević" u izvođenju beogradske glumice Tijane Nikolić.

"Majske duhovne svečanosti" trajaće do 16. maja, dok će izložba ikona biti otvorena do 22. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije