Vizuelna umjetnost

Izložbom otpočela magija "Demofesta"

Izložbom otpočela magija "Demofesta"
Foto: N.N. | Izložbom otpočela magija "Demofesta"

Izložbom "Muzika u očima Slobodana Rašića" danas je počeo program festivala demo bendova - 11. "Demofesta" u Banjaluci. Ova izložbena postavka će biti otvorena sva tri festivalska dana od 12.30 u Kamenoj kući tvrđave Kastel.

Slobodan Rašić Bobara je umjetnik rodom iz Travnika, koji živi i radi u Banjaluci.

Pobjednik je "Demofestovog" konkursa "Čista umjetnost" koji je organizovan 2017. godine, kada je njegov foto-objekat "Neka bude drvo", u obliku stabla napravljenog od raznih komada otpada, ocijenjen najboljim.

"Nema festa bez 'Demofesta', moram to da kažem. Ja ovdje predstavljam hronologiju banjalučke rokenrol scene u periodu od 1975. do 2001. godine. Sve izložene fotografije su vezane za festival", istakao je Rašić.

Autor dodaje da su izložene muzičke fotografije te da je scena u periodu kada su fotografije nastajale bila veoma jaka u stvaralačkom smislu u gradu na Vrbasu.

"Zato ja kažem da je rokenrol poštena stvar. Ovdje se može vidjeti da su mnogi ljudi koji su tada stvarali sada u vrhovima svjetske muzike", istakao je Rašić.

Autor izložbe dodaje da ova postavka ima 30 eksponata koji su većinom urađeni u crno-bijeloj tehnici.

"Sama izložba ima 30 eksponata, svi su uglavnom crno-bijeli, uz dodatak dvije fotografije u boji. Sve izložene fotografije su sa bine. Ovo je šarenica koja predstavlja nastupe od mjesne zajednice Borik 1 pa do sala kao što je dvorana 'Borik' ili dvorana u Obilićevu. Scena u Banjaluci je tada bila veoma živa", naglasio je Rašić.

Otvaranju dnevnog programa "Demofesta" je prisustvovala i Sandra Rančić, osnivač i umjetnički direktor Festivala muzičkog i dokumentarnog filma "Dok'n'ritam".

Cilj ovog festivala je afirmacija žanra muzičkog dokumentarnog filma i učenje istorije pop kulture i muzike kroz zabavan sadržaj. Takmičarski karakter festivala uspostavlja kriterijume namijenjene unapređivanju i motivaciji stvaralaca.

"Naš rad je usmjeren na očuvanje muzičkih dokumenata na taj način što prikazujemo muzičke dokumentarce. Zgodno je što sam sada u Banjaluci i na 'Demofestu', koji je u regionu jedan od najznačajnijih festivala za kulturu uopšte", istakla je Rančićeva.

Posjetioci izložbe su tim povodom imali priliku da pogledaju dokumentarni film "Zarobljeno vreme", koji govori o vremenu rok scene bivše Jugoslavije iz ugla Petra - Pece Popovića, koji je ujedno i vodič kroz ovaj film, koji se prvi put emituje u Banjaluci na "Demofestu".

Za sve posjetioce dnevnog programa tokom sva tri festivalska dana obezbijeđen je besplatan ulaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije