Vizuelna umjetnost

Izložbom pravoslavnih ikona počela manifestacija "Dani kralja Dragutina"

Izložbom pravoslavnih ikona počela manifestacija "Dani kralja Dragutina"
Foto: Srna | Izložbom pravoslavnih ikona počela manifestacija "Dani kralja Dragutina"

TESLIĆ - Manifestacija "Dani kralja Dragutina" počela je u Tesliću izložbom pravoslavnih ikona "Molitva, sjećanje, vaskrsenje" Milice Mišić, a trajaće do 14. novembra.

Ovi događaji održavaju se po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Sveštenik Tadija Nikčević rekao je da tema izložbe nije laka i da govori o stradanju djece, sa motivima i predstavama, između ostalih, bacanja djece u jamu u Jasenovcu, stradanje Vitlejemskih mučenika.

"Autorka već na početku postavke, to je predstava Kaina i Avelja, skreće pažnju gdje je korijen tog najnižeg od svih ljudskih grijehova - djeceubistvo, koji leži u bratoubistvu odnosno Bogoubistvu", objasnio je Nikčević, koje tumači nemogućnošću čovjeka koji je porobljen svojim egom da vidi obraz Božji u djetetu svoga brata.

Prema njegovim riječima, svaka ikona mora da ima istorijski, realan događaj, ali je njihovo težište u eshatološkom i vaskrsenju.

"Ono što moramo da ponesemo sa ove izložbe je radost Carstva nebeskog i mučenika Božjih u njemu. Umjesto da zamuknemo i zaćutimo nad ovim zločinima, da to bude molitva. Da umjesto zlopamćenja, bude sjećanje i da preobrazi naše oči da umjesto smrti na ikonama vidimo Vaskrsenje", poručio je Nikčević.

Autorka Milica Mišić rekla je da kao likovna tehnika dominira jajčana tempera na svili, inspirisana tradicionalnom kineskom tehnikom koja se ne vezuje za tradicionalnu srednjovjekovnu crkvenu umjetnost.

Ona je rekla da je izložba "Molitva, sjećanje, vaskrsenje" premijerno prikazana u Beogradu.

Direktor Kulturnog centra Teslić Željka Draganić Vuković rekla je da se četvrta po redu manifestacija "Dani kralja Dragutina" organizuje u saradnji sa Misijskim fondom eparhije zvorničko-tuzlanske i sveštenstva parohija teslićkih, u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom, SPKD "Prosvjeta", Kulturnim centrom, Turističkom organizacijom i Narodnom bilibotekom "Danilo Kiš".

Nakon izložbe, koja je održana sinoć u velikoj sali Doma "Prosvjete", organizovano je veče duhovne poezije episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Programom manifestacije "Dani kralja Dragutina" predviđeno je da se u četvrtak, 4. novembra, održi predavanje "Tvrtko prvi - potomak kralja Dragutina", profesora Dejana Došlića.

Promocija knjige "Biografija i bibliografija sveštenika Vukašina Sirovine", autora Damira Kljajića biće organizovana 7. novembra, a narednog dana biće predstavljena knjiga "Srpsko srce Johanovo", autora Veselina DŽeletovića.

Mošti Svetog kralja Dragutina biće prenesene u Hram Presvete Trojice u Tesliću 11. novembra, i služen moleban.

Film "Sveti Vasilije Ostroški", autora Branislava Ilića, biće prikazan 13. novembra.

Program se završava 14. novembra, parastosom patrijarsima Pavlu i Irineju u Hramu Presvete Trojice u Tesliću, nakon kojeg će biti održana promocija knjige "Vo čoveka", autora protođakona Ljubomira Rankovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije