Vizuelna umjetnost

Izložbu djela Nadežde Petrović u MSU RS vidjelo više od 14.000 posjetilaca

Izložbu djela Nadežde Petrović u MSU RS vidjelo više od 14.000 posjetilaca
Foto: Nemanja Mićević | Izložbu djela Nadežde Petrović u MSU RS vidjelo više od 14.000 posjetilaca

BANJALUKA - Reprezentativna izložba djela Nadežde Petrović "Modernost i nacija", koja je bila postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u periodu od 20. jula do 26. septembra, izazvala je veliko interesovanje publike.

Kako je saopšteno iz ove institucije, izložbu koja je organizovana povodom 150 godina od rođenja najznačajnije srpske slikarke je posjetilo više od 14.000 posjetilaca, što ukazuje na to da publika ima veliko poštovanje prema njenom radu i da rado posjećuje programe koje realizuje muzej.

"U toku postavke organizovano je više stručnih vođenja i nekoliko radionica za djecu. Na zahtjev škola priređeno je više od 50 grupnih vođenja za učenike osnovnih i srednjih škola Gimnazije, Katoličkog školskog centra 'Blaženi Ivan Merc', Tehnološke škole, Medicinske škole, Ekonomske škole, Građevinske škole, Muzičke škole u Banjaluci, Gimnazije iz Prnjavora i Prijedora, osnovnih škola 'Ivo Andrić', 'Nikola Tesla', 'Georgi Stojkov Rakovski', 'Dositej Obradović' (škole iz Jošavke i Krupe na Vrbasu), te za studente različitih odsjeka sa Filozofskog fakulteta, Filološkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Akademije umjetnosti u Banjaluci, a tu su dolazili i brojni turisti koji su tokom ovog perioda posjetili grad Banjaluku", saopšteno je iz MSU RS.

Izložba je organizovana, dodato je u saopštenju, u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije i predstavlja njihov najznačajniji izložbeni projekat u ovoj godini, koji je iniciran od strane Ministarstva kulture Srbije, budući da je Izvršni savjet UNESCO-a izabrao Nadeždu Petrović za UNESCO ličnost 2023. godine.

"Nakon gostovanja u Banjaluci izložba će biti otvorena u Galeriji 'Nadežda Petrović' u Čačku, u gradu u kome je rođena, 11. oktobra - na dan njenog rođenja. Posebno treba naglasiti da je ove godine grad Čačak izabran za prvu nacionalnu prijestonicu kulture Srbije, zbog čega je i ova saradnja na projektu još značajnija", javili su iz MSU RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije