Vizuelna umjetnost

Izloženi radovi o kralju Petru Drugom Karađorđeviću

Izloženi radovi o kralju Petru Drugom Karađorđeviću
Foto: Srna | Izloženi radovi o kralju Petru Drugom Karađorđeviću

U Doboju je danas otvorena izložba radova iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra Drugog Karađorđevića, koja po njegovom nadimku nosi naziv "Mumija".

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je izložba naročito značajna jer su iz ugla učesnika određenih istorijskih događaja predstavljeni do sada nepoznati detalji iz života kralja Petra Drugog Karađorđevića.

- Momčilo Vuković Birčanin bio je savremenik tri kralja i jednog predsjednika i sve vrijeme je radio, ćutao i skupljao istorijsku građu. Kada je njegov kralj preminuo, on je objavio i dopunjavao do tada publikovana djela - izjavila je Đakovićeva novinarima u Doboju.

Ona je navela da su svjedoci istorije povlašćeni jer iz blizine posmatraju ono o čemu drugi ne znaju ništa i što će možda nekada saznati.

- Biti svjedok istorije znači biti plijen vremena i zarobljenih usuda - istakla je Đakovića.

Ona je ukazala na do sada međusobno uspješnu dugogodišnju saradnju Istorijskog arhiva iz Užica i Arhiva Republike Srpske, zahvaljujući kojoj se otkrivaju do sada nepoznate činjenice iz istorije srpskog naroda.

Đakovića je izrazila nadu da će se naći način da ova postavka bude posjećena u okolnostima epidemije virusa korona.

Autor izložbe Željko Marković, koji je i direktor Istorijskog arhiva iz Užica, rekao je da je Doboj treći grad, osim Užica i Kraljeva, u kojem je postavljena izložba radova iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina.

"Arhivsku građu iz Vukovićeve zaostavštine 2017. godine sam doneo u Srbiju. Pronašao sam je 2016. godine na Tenerifama spletom okolnosti. Upoznao sam Anumari Herbunde, koja je Vukovićeva poćerka", naveo je Marković.

On je dodao da je Vuković sin generala koji je učestvovao u Majskom prevratu, odnosno koji je sahranio Aleksandra Obrenovića i Dragu Mašin u kripti Crkve Svetog Marka u Beogradu.

- Vuković je značajan i po tome što je bio osnivač i doživotni urednik časopisa "Beli orao", takođe napisao je desetak knjiga iz srpske istoriografije o znamenitim srpskim ličnostima - rekao je Marković.

Marković je najavio da će Istorijski arhiv Užice u saradnji sa arhivima Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske objaviti knjigu o Petru Drugom Petroviću Njegošu, iz zaostavštine Momčila Vukovića Birčanina.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić ukazao je da već dvije decenije traje saradnja sa Istorijskom arhivom iz Užica, koja se ogleda u razmjenama izložbi arhivskih dokumenata, promocijama knjiga i zajedničkim izdavačkim poduhvatima.

Izložba je otvorena u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj, čiji je direktor Vukosava Sofrenić rekla da je građani mogu pogledati u narednih sedam dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije