Vizuelna umjetnost

"Jakšić je simbioza Bajrona i Rembranta"

"Jakšić je simbioza Bajrona i Rembranta"
Foto: Tanjug | "Jakšić je simbioza Bajrona i Rembranta"

BEOGRAD - Povodom obilježavanja prve godišnjice od ponovnog otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu, koji je renoviran punih petnaest godina, u četvrtak uveče svečano je otvorena izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", na kojoj su prikazana 43 djela velikog slikara i pjesnika iz devetnaestog vijeka.

Izložba je realizovana u saradnji Narodnog muzeja i Galerije Matice srpske, a autorka Snežana Mišić radove Đure Jakića prikupila je iz muzejskih kolekcija, manastira i privatnog vlasništva.

Izložbu je svečano otvorio Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Republike Srbije, a prisutnima su se obratili i Bojana Borić-Brešković, direktorka Narodnog muzeja, i Tijana Palkovljević-Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

U svom govoru Selaković je rekao da je ova izložba najbolji način da se obilježi godišnjica otvaranja obnovljenog muzeja, nazvavši Đuru Jakšića srpskom simbiozom Bajrona i Rembranta.

"Ðura Jakšić je autentični predstavnik srpskog romantizma, ali i evergrin srpske likovne umetnosti i srpske poezije. Zahvaljujući njemu možemo sa svojom nacionalnom umetnošću da svakome u svetu izađemo na crtu", kazao je Selaković, podsjetivši da je svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja 28. juna prošle godine bilo obilježeno i upamćeno upravo po slici Ðure Jakšića "Devojka u plavom".

Bojana Borić-Brešković kazala je da je u prethodnoj godini Narodni muzej posjetilo 250.000 ljudi, te prisutne podsjetila da je izložba djela Đure Jakšića u ovoj instituciji bila otvorena i podaleke 1971. godine.

Autorka izložbe Snežana Mišić, inače muzejska savjetnica Galerije Matice srpske, kazala je da se autorski tim ovaj put potrudio da izložba Jakšićevih djela bude što sveobuhvatniji prikaz njegovog stvaralaštva, na prvom mjestu likovnog djela, ali da se kroz predstavljanje stihova ukaže i na verbalno-vizeulno prožimanje kao osnovna karakteristika stvaralaštva Đure Jakšića.

"Njegov razvojni stvaralački put je ispričan kroz tri tematske celine: portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, a sastavni deo izložbe jeste i multimedijalna prezentacija na kojoj je predstavljen njegov prvi veliki slikarski rad - ikonostas crkve u Srpskoj Crnji", rekla je Mišićeva.

Izložba će biti otvorena do 15. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije