Vizuelna umjetnost

Jovan Caran održao predavanje studentima glume banjalučke Akademije umjetnosti

Jovan Caran održao predavanje studentima glume banjalučke Akademije umjetnosti
Foto: Ustupljena fotografija | Jovan Caran održao predavanje studentima glume banjalučke Akademije umjetnosti

BANJALUKA - Reditelj Jovan Caran, jedan od najznačajnijih predavača o lutkarstvu u Srbiji, 6. marta u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS) održao je predavanje studentima glume Akademije umjetnosti Univeriteta u Banjaluci.

Caran sa ansamblom DP RS radi na predstavi "Gagarin, najšašaviji pas u svemiru", a kako iz nacionalnog tetara za mališane kažu, boravak ovakvih pedagoga u Republici Srpskoj važan je u kontekstu šireg angažmana.

"Osnovna ideja predavanja  je  da se kroz poseban pristup i primjere ukaže na vrijednosti bajki i lutkarstva, poveća poštovanje prema  ovoj umjetnosti i njenim  posebnim mogućnostima. Caran je govorio i o autorima  koji su doprinijeli razumijevanju  bajkovne suštine, počev od Vladimira Jakovljeviča Propa, Bruna Betelhjama, Džozefa Kembela pa do Kristofera Volega", navodi se u saopštenju DP RS.

Dalje navode da ovo predavanje buduće dramaturge, reditelje i glumce treba da afirmiše u  motivaciji da na kvalitativno nov način pristupe "čitanju" bajke i bolje  razumiju arhetipske ličnosti, tipične stanovnike bajki.

"Predavanje je bilo podijeljeno u nekoliko cjelina: uvodni dio, mogućnosti lutke, lutkarskog jezika,i lutka kao metafora, znak i simbol, potom bajka kao pramajka dramaturgije, inverzni govor kao način interpretacije, i kako sve ovo znanje pretočiti u predstavu uz prikazivanje primjera iz različitih lutkarskih predstava", zaključili su iz DP RS.

Prije predavanja, Dragana Purković Macan, dekan banjaluke Akademije umjetnosti, studente je provela kroz sve radionice Dječijeg pozorišta, kako bi ovi mladi ljudi još bolje upoznali rad i uslove rada u instituciji,  sa kojom Akademija uspješno sarađuje još od osnivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije