Vizuelna umjetnost

"Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu" u Banskom dvoru

"Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu" u Banskom dvoru
Foto: N.N. | "Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu", međunarodna izložba u Banskom dvoru

Međunarodna izložba "Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu" radova kineskog slikarstva i kaligrafije, kakva do sada nije viđena na našim prostorima, biće otvorena, 13. maja 2022. godine, u 19 časova u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, održanoj  11. maja 2022. godine, u prostorijama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (UNIBL) postavka ove izložbe predstavlja i početak saradnje profesora Akademije umjetnosti s kolegama sa Akademijom likovnih umjetnosti Sijan iz Narodne Republike Kine.

"Saradnju smo uspostavili zahvaljujući Konfucijevom institute UNIBL i Fakultetu likovnih umjetnosti iz Beograda, koji već ima saradnju s Akademijom likovnih umjetnosti iz Sijana. Ovo je prvi korak uspješne saradnje i nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti imati razmjenu studenata i profesora, a koja će biti dvosmjerna", poručila je to dekan Akademije umjetnosti prof. Dragana Purković Macan, MA.

Prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju Akademije umjetnosti dr umjetnosti Borjana Mrđa rekla je da je za Akademiju umjetnosti važno da kroz ovakav vid saradnje svojim studentima, profesorima i široj javnosti predstave jedan drugačiji pristup slikarstvu.

"Izložbu čine radovi na papiru, tematski dosta široki, imamo figuraciju, mrtvu prirodu, pejzaž, teme koje se bave sociološkim pitanjima, te radove koji se bave dosta intimnijim temama. To su sve radovi profesora sa Akademije u Sijanu. Imamo priliku da vidimo 49 slika, od čega je šest kaligrafija", navela je Mrđa i navela da su sve slike rađene vodenim tehnikama.

Direktor Konfucijevog instituta UNIBL doc. dr Ljiljana Stević, istakla je da ova izložba predstavlja tradicionalnu Kinu, zemlju staru više od 5.000 godina i da je odličan način da se upozna upravo kroz njenu umjetnost.

"Ovo je jedan od najvažnijih događaja koje organizujemo od osnovanja Konfucijevog instituta i zapravo predstavlja primjer kako međunarodna razmjena, može pozitivno uticati na naš univerzitet kao i partnerski univerzitet iz Kine, jer se nadamo da naši studenti i profesori otputuju u Kinu i predstave svoj umjetnički rad", kazala je doc. Stević.

Kako je objasnila, sam naziv izložbe "Kad bi se život zaustavio pri prvom susretu" je stih iz tang poezije, a po kojem nosi naziv i jedna od slika koja će biti prikazana na izložbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije