Vizuelna umjetnost

Kastel za vikend u znaku stripa

Kastel za vikend u znaku stripa
Foto: Ustupljene fotografije | Kastel za vikend u znaku stripa

BANJALUKA - Četvrto izdanje Međunarodnog salona stripa biće održano od 8. do 10. oktobra u Kamenoj kući na Kastelu u Banjaluci, a i ovaj put ljubitelji devete umjetnosti imaće priliku da uživaju u brojnim sadržajima.

"Ponosni smo što imamo goste sa dva kontinenta, koji će predstaviti svoje najbolje radove. Posebno izdvajamo Minasa Halefoma iz Etiopije", navode u Udruženju strip-autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija", koje je organizator ovog salona. Helafom je, kako kažu, samouki umjetnik rođen u Adis Abebi u decembru 1990. godine.

"Iako je diplomirao političke nauke i međunarodne odnose, postao je umjetnik. Njegova prva izložba bila je u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji Etiopije. Zanimaju ga drevna istorija, nakit, kulturni ukrasi, društvene vrijednosti i ratne bravure drevne Etiopije. U saradnji s Ambasadom Srbije u Etiopiji realizovao je grafičku novelu 'Aga' o etiopskom ratnom heroju iz 2. svjetskog rata Abdisa Agi", javljaju iz "Devete dimenzije". Oni otkrivaju da u Banjaluku stiže i Marcello Mangiantini iz Italije.

"Završivši umjetničku školu u Luki približio se svijetu stripa učešćem na nekoliko konkursa 'Pjerlambiki' u mjestu Prato. Tokom 1992. godine pohađa nekoliko škola stripa. Od 1995. godine je član Udruženja stripa u Luki, zahvaljujući kojemu objavljuje svoje prve radove. Od 2003. godine član je autorskog tima koji crta za najčuvenijeg italijanskog stripskog izdavača Serđa Bonelija. Danas je jedan od nezaobilaznih i najproduktivnijih crtača popularnog Zagora", ističu iz "Devete dimenzije".

Pored njih, kako kažu dalje, gosti ovogodišnjeg salona su i Aleksandar Ristić, ambasador Srbije u Etiopiji, Elisa Cornacchia iz Italije, te Mirko Čolak, Sabahudin Muranović, Jelena Vučić, Ivan Veljković, Slobodan Jovanović iz Srbije, potom Milan Trenc i  Darko Kreč iz Hrvatske, a biće predstavljeni i "Modesty stripovi" iz Londona.

"Kao i svake godine, posjetioci Kamene kuće imaće priliku da u vrijeme trajanja ove manifestacije pogledaju brojne izložbe", kažu iz "Devete dimenzije". Postavke koje će publika na četvrtom Salonu stripa imati priliku da pogleda su "10 godina Udruženja 'Deveta dimenzija'", "Parabellum Junior" - izbor za najbolji dječji rad, Marcello Mangiantini, izložba tabli stripa, "Stripovijetke" po motivima Alekse Šantića, autora Milana Mladića i Predraga Ikonića, "Tetovirani oblaci" autora Jovana Bratića i Gorana Lojpura, "Mali album" broj 2: Priče iz slovenske šume autora Zdravka Kneževića i Jelene Jokšić, "Mali princ" – izložba ilustracija Borislava Maljenovića, Slobodan Jovanović, izložba strip tabli i ilustracija, Sabahudin Muranović, izložba strip tabli i ilustracija, Mirko Čolak, izložba strip tabli i ilustracija, Milan Trenc, izložba strip tabli i ilustracija, "Aga" – izložba strip tabli Minasa Halofema iz Etiopije, te "Dobrodošli na Kosovo" izložba stripa Nikole Mirkovića, Simone Mogavino i Đuzepea Kvatročija.

"Ono što posebno izdvajamo su strip radionice i škola stripa, koje će biti održane tokom trajanja, sada već tradicionalne, manifestacije. Namjera je da okupimo što više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni", poručuju organizatori salona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije