Vizuelna umjetnost

Klasne razlike kroz oči Grejsona Perija

Klasne razlike kroz oči Grejsona Perija
Foto: NN | Klasne razlike kroz oči Grejsona Perija

SARAJEVO, BANJALUKA - Šta god i kako god mislili o Grejsonu Periju, on je prije svega izvanredan grafičar vanredne mašte i umjetničke pronicljivosti, na momente toliko inteligentan i nadahnut u svojim socijalnim komentarima i postavkama da ga je ponekad teško razumjeti, riječi su kojima je ovog britanskog umjetnika opisao Radovan Jokić.

Jokić, koji je direktor Muzeja savremene umjetnosti Vojvodine u Novom Sadu, tumačio je rad jednog od najpoznatijih umjetnika današnjice tokom izložbe koja je tamo bila postavljena. Istu postavku pod nazivom "Taština malih razlika" od danas će imati priliku da pogledaju i posjetioci u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Postavka, koja će nakon Sarajeva biti otvorena i u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci, sastoji se od šest monumentalnih tapiserija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Inspirisane ciklusom slika "Život razvratnika" Vilijama Hogarta, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakevela - od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojama i prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji.

Ovaj Britanac je decenijama radio u relativnoj anonimnosti. Kada je u 17. godini našao prvu djevojku, prestao je da ide u kadetsku školu jer mu je nastavnik likovnog rekao da je talentovan i da treba da upiše Akademiju. Kao mladi umjetnik živio je u napuštenim zgradama i nije imao novca ni za grijanje, a onda je 2003. dobio Tarnerovu nagradu i postao voljena javna ličnost jednako privlačna i intelektualnoj eliti i masama koje konzumiraju TV.

Naime, osim što se bavi umjetnošću, Peri u vrlo cijenjenoj radio-emisiji "Ritova predavanja" na BBC-ju priča o umjetnosti, a na kablovskom Kanalu 4 bavi se fenomenom muževnosti među britanskom populacijom.

U javnosti se često pojavljuje obučen kao žena kojoj je dao ime Kler. Upravo u takvom izdanju primio je 2013. od princa Čarlsa orden reda Britanskog carstva. Britanski "Telegraf" ga je 2008. stavio na 32. mjesto liste najuticajnijih ljudi u britanskoj kulturi.

"Slava je upropastila to što više nisam anonimni perverznjak u kojeg svi blenu dok šeta ulicom. Sada više ne dobacuju 'pederu', sada kažu: 'Hej, eno ga Grejson Peri, znaš, onaj tip sa TV-a'", žalio se Peri.

Izložba se u Sarajevu i Banjaluci realizuje u saradnji sa "British Councilom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije