Vizuelna umjetnost

Knjiga i izložba o ženama Kozare u NOB-u: U borbi rođene

Knjiga i izložba o ženama Kozare u NOB-u: U borbi rođene
Foto: Milan Pilipović | Knjiga i izložba o ženama Kozare u NOB-u: U borbi rođene

GRADIŠKA – U "Kulturnom centru" Gradiška, a povodom 24. aprila, Dana oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, u utorak naveče predstavljena je knjiga i otvorena izložba pod zajedničkim nazivom "U borbi rođene".

Ovim je ukazano na veliki doprinos žena Kozare Narodnooslobodilačkoj borbi.

Autori knjige, muzejski savjetnik Vedrana Adamović i viši kustos Marina Ljubičić Bogunović, kazale su da je hrabrost najveća vrlina Kozarčanki u Drugom svjetskom ratu.

"Žene Kozare su se borile u prvim redovima partizanskog pokreta, protiv istrebljenja svoga naroda od strane Nezavisne države Hrvatske, koja je za cilj imala uništenje srpskog življa na prostoru NDH-a a time i Kozare. Istraživale smo i položaj žene u društvu i porodici prije rata, sagledavajući okolnosti i teškoće sa kojima su se izborile, da bi postale heroine, a ostale anonimne i nepoznate široj javnosti",  kazale su autorke knjige. Profesor i istoričar Sandra Lukić, recenzent knjige "U borbi rođene" ukazala je na borbenost, posvećenost ideji i solidarnost žena Kozare u Drugom svjetskom ratu.

"Mnoge od njih postale su istaknuti partizanski borci, bolničarke, donosile hranu borcima i pomagale pokret otpora, ne žaleći ni svoju žrtvu u toj borbi. Preuzele su na sebe i odijevanje, dajući i time veliki doprinos borbi za oslobođenje od okupatora. Time je istovremeno počela emancipacija žena, a nastavljena nakon rata. To je nova i važna uloga žene u našem društvu", istakla je profesorica Lukić.

Pohvalila je publiku u Gradišci, koja je prepoznala vrijednost knjige i izložbe.

"Publika koja je masovno došla na promociju, mene je impresionirala. Živimo u vremenu kada se sve manje poštuje i uvažava naša istorija, naša pravedna borba za slobodu. Gradiška je pokazala da cijeni svoje tekovine iz Drugog svjetskog rata, da poštuje i ne zaboravlja svoje žrtve. Zato smo svi ohrabreni ovim događajem", naglasila je profesor Sandra Lukić.

Miroslav Vuković, direktor "Kulturnog centra" Gradiška, navodeći važan povod za promociju knjige i izložbu, ukazao je na mnoge umjetnike koji su u svojim djelima osvijetlili ulogu žene, Kozarčanke u Drugom svjetskom ratu.

Među njima su Skender Kulenović, Branko Ćopić i drugi književnici. Gradiška takođe čuva uspomenu na svoje žene, heroje koje su izgubile mlade živote u borbi za slobodu. Među njima je Lepa Radić.

"Naša je obaveza da čuvamo uspomenu na važne ličnosti naše burne i teške istorije. To je važno za buduće generacije, da se ne zaboravi krvava i tragična ali odlučna borba za slobodu. Ukoliko to ne budemo činili, istorija će vrlo brzo biti prekrojena na pogrešan način", kazao je Vuković.

Promociju knjige i izložbu priredili su "Kulturni centar" Gradiška, "Muzej Kozare" Prijedor i "Memorijalni muzej" na Mrakovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije