Vizuelna umjetnost

Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi

Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi
Foto: N.N. | Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi

Britanski umjetnik Endi Link tvrdi da je Benksijeva skulptura ''Pijanac'', koju će aukcijska kuća ''Sotebi'' ponuditi ove nedjelje na prodaju, ukradena od njega i da se prodaje ilegalno, prenosi RTS pisanje Gardijana.

Pijanc je, inače, Benksijev odgovor na Rodenovog Mislioca, ali njegov čovjek izgleda kao neko ko se poslije veće količine alkohola skljokao na stolicu, a na glavi mu stoji saobraćajni čunj.

Skulptura se pojavila na malom trgu kraj Šaftsberi avenije u centralnom Londonu još 2004. godine i postavljena je bez bilo kakve dozvole gradskih i urbanističkih vlasti, kao i svi ostali Benksijevi radovi.

Ubrzo skulpturu je sa postolja ''kidnapovao'' Endi Link, umjetnik koji predvodi ''podzemnu globalnu mrežu aktivista'' pod nazivom "Art Kieda" čiji je cilj da uzdrmaju savremenu umjetnost.

Policiji je prijavio svoj pronalazak i tražio otkupninu od Benksija, koji mu je umjesto traženih 5.000 funti ponudio dvije funte da kupi kanticu benzina i spali skulpturu. Link je odlučio da Pijanca zadrži u svojoj bašti.

U decembru 2015. godine Link je sa svojom ekipom vratio Pijanca na prvobitu lokaciju, ali ga je postavio na klozetsku šolju sa vodokotlićem, a policiji je, navodno, prijavio da mu je neko odnio skulpturu iz dvorišta dok je bio odsutan.

Kada je aukcijska kuća "Sotbi“ u svom jesenjem katalogu za prodaju dijela savremene umjetnosti objavila i Benksijevu skulpturu Pijanca, odredivši joj početnu cijenu na milion evra, Link se oglasio tvrdeći da je skulptura njegova.

U ''Sotbiju'' kažu da imaju zakonsko pravo da skulpturu ponude na aukciji i da su kontaktirali nadležne u policiji kao i nadležne u ragistru za nestala umjetnička djela.

U podacima o vlasništvu ''Sotbi'' navodi da je djelo preuzeto, što znači da su Benksi ili njegovi saradnici preuzeli skulpturu od Linka. U katalogu je pak navedeno da je djelo pod nejasnim okolnostima pronađeno u skladištu Art Kieda.

Benksijevi pravni zastupnici su odbili da komentarišu ovaj slučaj, a policija tvrdi da se o ovoj statui ne vodi bilo kakva istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije