Vizuelna umjetnost

Kolonija "Pliva" i ove godine afirmiše umjetnost

Kolonija "Pliva" i ove godine afirmiše umjetnost
Foto: N.N. | Kolonija "Pliva" i ove godine afirmiše umjetnost

BANJALUKA - Obilježavanjem 10 godina uspješnog kreativnog druženja, Međunarodna umjetnička kolonija "Pliva", u petak, u 20 časova, svečanim otvaranjem započinje ovogodišnji rad na samim izvorima rijeke Plive.

Ovo je saopštio Milivoje Unković, akademik, organizator i selektor kolonije, navodeći da je u ovogodišnjem sazivu 14 umjetnika iz Srbije i Republike Srpske.

Milivoje Unković

Pored samog Unkovića, učesnici su Predrag Marjanović, Dragan Cvetković, Jovanka Stanojević, Biserka Petrović, Renato Rakić, Ranka Lučić Janković, Olivera Šipka, Branko Jungić, Ana Lazić, Sara Nikolić, Bojan Otašević, Radmila Lizdek i Zoran Suvajac.

"Tokom svog desetodnevnog boravka, od 10. do 20. jula, umjetnici će realizovati svoje individualne programe iz oblasti slikarstva i vajarstva, a izložbom u nedelju, 19. jula 2020. godine, u 18 časova, biće svečano zatvaranje kolonije", kazao je Unković, navodeći da će biti ispoštovane sve zaštitne mjere.

Gosti kolonije, dodaje, imaće jednokrevetne sobe u devet bungalova, restoran će biti rezervisan samo za njih, prostor ateljea sa dovoljno fizičke distance, broj učesnika, kao i dozvoljeni broj prisutnih gostiju na svečanom otvaranju i zatvaranju kolonije biće ograničen.

Međunarodna umjetnička kolonija "Pliva", podsjeća Unković, osnovana je 2011. godine sa ciljem unapređenja kulturnih sadržaja u Republici Srpskoj, stvaranja međunarodne kolekcije umjetničkih djela, integracija naših prostora u međunarodnu kulturnu scenu, upoznavanje i kreativnog druženja umjetnika iz različitih zemalja svijeta i širenja informacija o našoj savremenoj umjetnosti i kulturnoj baštini.

"Umjetnički kriteriji postavljeni su na najvišem profesionalnom nivou, takođe, organizacioni, smještajni i radni uslovi ispunjavaju najzahtjevnije svjetske standarde, što je i preduslov za uspješan rad kolonije 'Pliva', a njen dosadašnji desetogodišnji rad potvrđuje preko dvije stotine djela izuzetne umjetničke vrijednosti, kao i imena 74 afirmisana autora koji su do sada učestvovali u radu kolonije", navodi istaknuti slikar i akademik.

Svake godine u koloniji boravi petnaest umjetnika, a Unković, kako sam kaže, selekciju vrši na osnovu umjetničkih dostignuća, izlagačke aktivnosti i autorske specifičnosti čija su djela likovno i estetski dovedena na zavidan umjetnički nivo.

"Uz već afirmisane stvaraoce, tu su i mladi autori koji zaslužuju pažnju i podršku, tako da se ostvaruje sinteza potvrđenog umjetničkog iskustva i darovitosti koja obećava visoki doseg. Kolonija, takođe, ima i multimedijalni karakter, pozivajući u svoj saziv kompozitore, glumce, filmske stvaraoce, književnike, arhitekte, istoričare umjetnosti, čime uvažava sve oblike stvaralaštva i unapređuje tako potrebnu saradnju", ističe Unković.

Tokom desetodnevnog boravka u koloniji, pored kontinuiranog slikarskog, vajarskog i grafičkog programa, kolonija organizuje večeri dokumentarnog filma u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske, filmove i predavanja iz umjetnosti, koncerte klasične muzike, promocije knjiga i organizovanje izložbi.

Djela nastala u koloniji čuvaju se u kolekciji LTG galerije kao trajno vlasništvo i uvrštavaju se u izlagačke programe galerija u Republici Srpskoj, čime kolonija, zaključuje njen selektor, nastavlja svoju produženu djelatnost tokom godine s ciljem unapređivanja i podizanjem umjetničkog nivoa izlagačkih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije