Vizuelna umjetnost

Kolonija koja ispunjava sve svjetske standarde

Kolonija koja ispunjava sve svjetske standarde
Foto: N.N. | Kolonija koja ispunjava sve svjetske standarde Kolonija koja ispunjava sve svjetske standarde

ŠIPOVO - Tokom desetodnevnog boravka umjetnici su realizovali tridesetak djela, galerijskog formata, u različitim slikarskim i vajarskim tehnološkim procesima, shodno svojim ličnim i umjetničkim opredjeljenjima, u izvanrednim objektima arhitektonskog kompleksa "Fly Fishing centra".

Kazao je ovo Milivoje Unković, akademik i selektor Međunarodne umjetničke kolonije "Pliva 2019", koja će otvaranjem izložbe radova nastalih tokom iste, u ovu subotu, s početkom u 19 časova, upravo u prostorijama "Fly Fishing centra" na izvoru rijeke Plive u Šipovu, okončati svoje deveto izdanje i kreativno druženje umjetnika.

U sklopu ovogodišnje selekcije akademika Unkovića, na Plivi je prethodnih nekoliko dana stvaralo šesnaest slikara i vajara. To su eminentni umjetnici veoma uspješni u svijetu vizuelne umjetnosti: Sara Nikolić, Ana Lazić, Predrag Marjanović, Ranka Lučić-Janković, Milan Stepović, Branko Jungić, Aleksej Aljohin, Petar Mošić, Ana Baša, Biljana Gavranović, Biserka Petrović, Marko Crnobrnja, Nikolaj Čurjatjev, Radmila Lizdek, Predrag Marjanović i Miroslav Lazović.

"Kao i prethodnih osam godina, umjetnici, gosti kolonije, potvrdili su svoj umjetnički renome i visok profesionalni nivo ovog kreativnog druženja svojim djelima. Nastala djela prezentuju heterogenu individualnu stvaralačku poetiku, kao jedan od najbitnijih segmenata u strukturi umjetničkih djela, vitalitet umjetnosti u beskonačnom kreativnom putu ka univerzumu", rekao je Unković.

Iako ova kolonija, dodao je Unković, već punih osam godina u svom organizacionom i umjetničkom programu ispunjava najveće svjetske standarde, bolje od najrazvijenijih zemalja, čija međunarodna kolekcija može da ispuni kriterijume najzahtjevnijih galerija, kod nas i u svijetu, nije dovoljno prisutna u sredstvima informisanja.

"Šta je razlog za tako nešto? Da li zbog nedostatka stručne opservacije medijskih redakcija ili njene udaljenosti od urbanih prostora, nije nam poznato. Najznačajnija djela, kroz istoriju umjetnosti, nastala su u intimnim prostorima ateljea, umjetnost traje i dalje kao najvitalniji segment ljudske djelatnosti s medijima ili bez njih", zaključio je Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije