Vizuelna umjetnost

Kome pripada sporna slika Van Goga?

Kome pripada sporna slika Van Goga?
Foto: Pixnio | Kome pripada sporna slika Van Goga?
Nezavisne novine

​Muzej u Detroitu u SAD koji je izložio sliku Vinsenta Van Goga iz 1888. u okviru izložbe 80 djela tog umjetnika saopštio je da ne treba da bude uvučen u spor oko vlasništva tog vrijednog materijala. Pa se sada postavlja pitanje kome zaista pripada sporna slika velikog slikara?

Institut umjetnost u Detroitu saopštio je da prema saveznom zakonu SAD ima imunitet u tužbi brazilskog kolekcionara koji tvrdi da je on vlasnik te Van Gogove slike. Muzej je odgovorio sudu juče manje od nedjelju dana pred zatvarnje izložbe u SAD.

U tužbi se tvrdi da su firma "Brokerate Capital Partners“ i njen jedini vlasnik Gustavo Soter iz Brazila kupili sliku 2017. za 3.7 miliona dolara ali da je "treća strana“ došla do tog djela koje se vodilo kao nestalo gotovo šest godina.

Muzej u Detroitu nije optužen za kršenje zakona. Muzej nije javno otkrio identitet kolekcionara koji mu je pozajmio slliku za izložbu djela Van Goga, navodeći samo da je slika, ulje na platnu, došla iz kolekcije iz Sao Paula u Brazilu.

Slika se ne nalazi na spisku ukradenih umjetnina FBI-a ili na međunarodnom Registru za gubitak umjetničkih djela, naveo je muzej.

Muzej je takođe naveo da je zaštićen saveznim zakonom koji zabranjuje sudijama da zaplijene umjetnička djela uvezena za privremene izložbe.

Advokat muzeja naveo je u pisanoj izjavi da svako legitimno potraživanje slike može da bude riješeno u sporu između zainteresovanih strana na sudu sa jursidikcijom nad takvim pitanjima i na odgovarajućem mjestu.

Američki okružni sudija Karam Stih prošle nedjelje naložio je muzeju da drži sliku dok se ne sazna nešto više oko spora. Saslušanje o tom pitanju zakazano je za četvrtak, a izložba na kojoj je slika Van Goga izložena se zatvara u nedjelju, prenosi "Danas".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije