Vizuelna umjetnost

Konjičko drvorezbarstvo na reprezentativnoj listi Uneska

Konjičko drvorezbarstvo na reprezentativnoj listi Uneska
Foto: N.N. | Konjičko drvorezbarstvo na reprezentativnoj listi uneska

SARAJEVO - Na današnjem zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Južnoj Koreji usvojena je odluka o upisu konjičkog drvorezbarstva na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

"Upis konjičkog drvorezbarstva na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine od izuzetnog je značaja za BiH i kao takav daje podsticaj daljim aktivnostima na očuvanju bogate nematerijalne kulturne baštine BiH, te pokazuje našu snažnu posvećenost primjeni Unesko Konvencije iz 2003. godine o očuvanju nematerijalne kulturne baštine", rekao je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Drvorezbarstvo je umjetnički zanat sa dugom tradicijom u opštini Konjic.

Drvene rezbarije, koje uključuju namještaj, sofisticirane enterijere i male dekorativne predmete, ističu se svojim prepoznatljivim ručno izrezbarenim motivima i ukupnim vizuelnim identitetom.

Rezbarenje je sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote, prijatnosti kućnog enterijera i tradicija koja stvara osjećaj zajednice i pripadnosti. To je, takođe, ekonomski održiv, društveno inkluzivan i ekološki održiv zanat kojim se bave različite etničke grupe i koji služi i kao instrument dijaloga i saradnje.

Zanat je široko rasprostranjen među stanovnicima Konjica, a vlasnici porodičnih radionica za rezbarenje drveta su najodgovorniji za očuvanje elementa, obučavanje učenika drvoprerađivača i popularizaciju zanata.

Proces nominacije konjičkog drvorezbarstva započet je još 2014. godine, u saradnji federalnog Ministrastva kulture i sporta i lokalne zajednice u Konjicu koja baštini ovaj element, podsjećaju u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Konjičko drvorezbarstvo je drugi element nematerijalne baštine iz BiH koji je, nakon zmijanjskog veza, uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije