Vizuelna umjetnost

Kopija Mona Lize u Sotbiju prodata za 1,6 miliona dolara

Kopija Mona Lize u Sotbiju prodata za 1,6 miliona dolara
Foto: N.N. | Kopija Mona Lize u Sotbiju prodata za 1,6 miliona dolara
N.N.

​Kopiju Mona Lize naslikao je nepoznati umetnik, verovatno 100 godina posle originala. Sada je prodata anonimnom kupcu, a prethodni vlasnik ju je pre devet godina kupio za samo 35 hiljada evra.

Za razliku od čuvenog Leonardovog djela kopija ima stubove sa obe strane centralne figure i neznatno je veća, dimenzija je 81 sa 77 centimetara, prenosi RTS.

"Na ovoj kopiji ne vidite nikakve linije, sjenke, sve je veoma glatko. Tvorac kopije je odlično naslikao njene ruke, nabore na rukavima, lice, ali za razliku od originala pogled Mona Lize je ovde mnogo drugačiji", rekla je Bokje Koenen, direktorka Odeljenja za stare majstore u „Sotbiju“.

Kopija Mona Lize je naslikana za razliku od originala na platnu. To je tek jedna od 150 reprodukcija koje su u opticaju, a naslikane su između 16.i 19. vijeka.

"Nikada se kopijom ne možete približiti originalnoj slici osim ako niste veoma privilegovana osoba. Kupovinom ove kopije vlasnik možda želi da sebi omogući gledanje Mona Lize bez posetilaca koji stoje ispred originala i prave selfije. To je jedna divna slika, lijep portret", istakla je Bokje Koenen, direktorka Odjeljenja za stare majstore u „Sotbiju".

Pošto su kopije slika nastale prije nego što je izmišljena fotografija, svaki slikar je morao da bude ispred originala ili druge kopije kako bi napravio reprodukciju. Čuveni slikari kao što su Ticijan il Rembrant su pravili kopije slika kako bi vježbali različite tehnike i slikarsko oko.

"Slikarima je bilo potrebno da izbliza gledaju djela majstora i kako drugi umjetnici pred njima rade. Mislim da postoji mnogo kopija Mona Lize jer je već u svoje vrijeme bila veoma poznata slika“, napomenula je direktorka Bokje Koenen.

U slučaju aukcija radova Leonarda da Vinčija bilo je proteklih godina neočekivanih situacija. 2017. godine je njegova slika  Salvator Mundi prodata za čak 450 miliona dolara, što je najveća cijena data za jednu sliku do sada.

Na cijeni su i kopije, jedna od reprodukcija Mona Lize prodata je u aukcijskoj kući „Sotbi“ u Njujorku početkom godine za milion i 600 hiljada dolara, 10 puta više nego što je bila njena provobitno procjenjena vrijednost.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije