Vizuelna umjetnost

Kubura stara dva vijeka plijenila pažnju u Ljubačevu

Kubura stara dva vijeka plijenila pažnju u Ljubačevu
Foto: N.N. | Kubura stara dva vijeka plijenila pažnju u Ljubačevu

Stari predmeti, plaštevi, noževi, knjige, novac, ali i još mnogo drugih starina bilo je izloženo danas na prvom Sajmu starina, umjetnina i antikviteta u Ljubačevu.

Na sajmu, čiji je cilj njegovanje tradicije, čuvanje običaja i očuvanje kulturnog nasljeđa, kao i promocija i prezentacija eksponata koji su prikupljani decenijama, učestvovalo je više od 20 izlagača iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja.

Nedeljko Branković, domaćin etno-sela "Ljubačke doline", gdje je i održana ova manifestacija, rekao je kako je sajam dugo planiran jer je i samo selo nastalo kao proizvod sakupljačkog rada, te da žele da on postane tradicionalan. Kako kaže, želja im je da od sljedeće godine u sajam uključe rukotvorine i kreativce, posebno djecu, kako bi to bila svestrana priča, prije svega jedinstvena na ovim prostorima, ali i šire.

"Poseban predmet je jedna preslica u kolekciji koju sam kupio na buvljaku u zapadnoj Evropi, na kojoj je pisalo da je izrađena prije Drugog svjetskog rada u Jablanici", objasnio je Branković.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, rekao je kako je bitno da ovakav sajam ima svoju turističku, kulturnu, ali i edukativnu notu.

"Edukativnu, jer smo u razgovoru sa domaćinom etno-sela vidjeli da oni imaju određene edukativne programe. Poruka ovakvog sajma je da treba da čuvamo tradicionalne vrijednosti i običaje i kulturnoistorijsko nasljeđe", istakao je Talić. Dodao je da bi se moglo razgovarati s Aktivom direktora kako bi se organizovala nastava edukativnog karaktera u selu, u vidu izleta.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije grada, kazala je kako je TOBL prepoznao značaj ovog događaja i podržao ga, te da oni svaki put podržavaju sve aktivnosti i manifestacije u ovom etno-selu. Prema njenim riječima, turisti koji se zanimaju za kulturu su jedni od najboljih i najaktivnijih turista koji dolaze u grad.

"Oni dolaze ciljano i ostaviće određenu sumu novca te zbog toga mislimo da ovo etno-selo i ovom manifestacijom pokazuje da zaslužuje svoje mjesto na mapi kulturnog turizma grada", rekla je Brankovićeva.

Zdravko Krole iz Dervente, jedan od izlagača, na svom štandu je uglavnom imao vojnu opremu i kovanice, koje je sakupljao 40 godina.

"Najstariji predmet koji je izložio je kubura na kamen koja je stara između 200 i 300 godina i koju je kupio u Osijeku", objasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije