Vizuelna umjetnost

Kusovac: Skulpturama Partenona je mjesto na Akropolju

Kusovac: Skulpturama Partenona je mjesto na Akropolju
Foto: Pixabay | Kusovac: Skulpturama Partenona je mjesto na Akropolju

Istoričar umjetnosti Nikola Kusovac izjavio je danas da pet skulptura Partenonskog mermera, koje se nalaze u Britanskom muzeju, treba da budu vraćene na Akropolj, gdje im je i mjesto.

"Postoji nada, nada nikada ne umire, inače ne bi sve ovo radili i razgovarali o tome. Pravda je na strani Grka i na strani onoga što je za njih i rađeno. Najbolje izgledaju ti mermeri, odnosno reljefi sa Partenona, tamo gde im je i mesto, na Akropolju", rekao je Kusovac za Tanjug.

On smatra da odbrambeni mehanizam i argument Engleske da Grcima ne vrate skulpture Partenona, od takozvanog Eldžinovog mermera, koje je početkom 19. vijeka iz hrama Partenona u Britaniju odnio grof Elgin, "pada u vodu", ukoliko se, kako kaže, pogleda šta su Grci uradili od Akropolja i na koji način, i koliko su ga u konzervatorskom smislu vratili u život.

"To je samo englesko dovijanje da legalizuju svoju pljačku. Vremena se mijenjaju, neke stvari sazrijevaju. Struka počinje da radi ozbiljno svoj posao i konzervatorske službe se već brane od Engleske koja tvrdi da niko to neće čuvati kao što to oni čuvaju", rekao je on.

"Današnjim izgledom i lijepotom Akropolju taj argument Engleske je srušen, lako se poništavaju, i to daje nadu da će sve završiti kako treba i kako konzervatorska služba nalaže", naveo je Kusovac.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije