Vizuelna umjetnost

Lica preminulih prije 4.000 godina rekonstruisana u škotskom muzeju

Lica preminulih prije 4.000 godina rekonstruisana u škotskom muzeju
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Lica preminulih prije 4.000 godina rekonstruisana u škotskom muzeju

Najsavremenija tehnologija omogućiće posetiocima novog škotskog muzeja u Pertu da vide lica četiri davno preminule osobe, među kojima je i jedna žena za koju naučnici tvrde da je umrla tokom bronzanog doba prije 4.000 godina.

Naučnici sa Univerziteta Aberdin istraživali su ljudske ostatke u muzeju i pomoću analize izotopa i radiokarbonata i upotrebe rekonstrukcione forenzike zaključili da se ovo četvoro ljudi ne bi isticalo danas, prenosi Gardijan.

Žena iz bronzanog doba je, prema tvrdnjama naučnika, bila visoka oko 152 centimentra, patila je od bola u leđima i imala zaraslu povredu lobanje.

Među drevnim licima koje će posjetioci moći da vide je Pikt iz Irske, koji je bio zemljoradnik i patio od osteoartritisa, kao i opatica iz 16. vijeka koja je šepala zbog slomljenog stopala koje se nikad nije u potpunosti zacijelilo.

Mladić iz 14. vijeka, imao je između 18 i 15 godina kada je umro, a naučnici vjeruju da je ubijen, zato što mu je nanesena teška traumatska povreda tupim predmetom i smrskano nekoliko rebara, prije nego što je stavljen u na brzinu iskopanu jamu.

Lica ovih drevnih naroda biće u stalnoj postavci u novom muzeju od 30. marta.

               

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije