Vizuelna umjetnost

Likovna kolonija Breške okupila 15 slikara

Likovna kolonija Breške okupila 15 slikara
Foto: N.N. | Likovna kolonija Breške okupila 15 slikara

TUZLA - Međunarodna likovna kolonija Breške u Tuzli ove godine okupila je 15 umjetnika iz nekoliko zemalja, a organizator je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Napredak".

Na koloniji, koja se održava 19. put, učestvuju umjetnici iz Poljske, Češke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

"Među umjetnicima su i oni koji su već nekoliko puta bili na našoj likovnoj koloniji i zadnji put kada su bili imali su lijepo iskustvo. Umjetnici uglavnom hvale ljude i mir koji ovdje imaju i koji je potreban za rad, a imat će priliku vidjeti i Tuzlu", rekao je Boris Pejić, slikar i član HKD "Napredak" Tuzla.

Umjetnici slikaju u naselju Breške, nadomak Tuzle, među stoljetnim lipama u dvorištu katoličke crkve, koja je starija od 100 godina. Tema nije zadana već slikari motive biraju po vlastitom izboru.

"Ova kolonija, kao i svaka druga koja se organizuje, predstavlja druženje umjetnika i razmjenu iskustava. Ove godine ima puno umjetnika iz više zemalja i možemo razmjenjivati različite načine rada", kaže Zehrina Karić, slikarka iz Lukavca.

Za slikarskim platnom svoje mjesto u Breškama zauzela je i umjetnica iz Makedonije Valentina Ilijevska, koja je prvi put ovdje. Kako kaže, likovne kolonije su odlična prilika za saradnju umjetnika.

"Nama umjetnicima nije jednostavno da izlažemo samo po galerijama. To je zatvoreni i niži krug, a kolonije nam otvaraju dosta šire puteve. Krenemo iz komšiluka, od Srbije i Crne Gore, pa se širimo. Širimo i naše spoznaje i stvaralaštvo nas umjetnika", istakla je ova slikarka.

Likovna kolonija Breške traje do petka. Proteklih godina u Breškama je boravilo oko 300 umjetnika iz raznih dijelova Europe. Koloniju su posjetili brojni građani, a dosad je iza sebe ostavila oko 800 umjetničkih djela, čijom prodajom se stipendiraju nadareni učenici i studenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije