Vizuelna umjetnost

Ljiljana Rivić pobjednica Međunarodne umjetničke kolonije "Kolo"

Ljiljana Rivić pobjednica Međunarodne umjetničke kolonije "Kolo"
Foto: N.N. | Ljiljana Rivić pobjednica sedme Međunarodne umjetničke kolonije "Kolo"

TREBINJE - Likovna umjetnica iz Beograda Ljiljana Rivić pobjednica je sedme Međunarodne umjetničke kolonije "Kolo" koja se protekle sedmice odvijala u Trebinju, okupivši 19 umjetnika iz gotovo svih država Balkana.

Svaki od ovih umjetnika izložio je poneki od svojih radova na završnoj izložbi organizovanoj u Galeriji Kulturnog centra Trebinje, gdje su uručene zahvalnice svim učesnicima - Biserki Petrović, Damjanu Martinoviću, Zoranu Krulju, Tanji Pikuli, Slavku Kruniću, Mirzi Smajloviću, Dunji Jung, Jeleni Tijanić Savić, Nini Lojović Milenić, Teofilu Okiljeviću, Jeleni Glogovac Savić, Tijani Đoković, Đorđu Saviću, Boži Terziću, Mariji Stanojlović, Snježani Domazet, Draganu Batiniću, Petru Hranueliju i Ljiljani Rivić.

Do početka pandemije virusa korona kolonija je okupljala umjetnike iz svih krajeva svijeta - Južne Koreje, Francuske, Norveške, Rusije, Ukrajine, Španije, Njemačke, ali je sada, kako je na zatvaranju rekao njen selektor Dražen Milić, sužena na balkansko područje.

"Mi na Balkanu imamo toliko dobrih umjetnika da nema potrebe da se širimo na druge zemlje svijeta, jer dolazak umjetnika sa drugih kontinenata zahtijeva veliku organizaciju, mnogo više sredstava, a sa ovim što već imamo - možemo da napravimo nešto fenomenalno", kazao je Milić.

Napominjući da je ovo možda i najbolja od svih sedam kolonija u Trebinju, on je istakao da je, kako su godine odmicale, ovo umjetničko zborovanje dobilo i posebnu umjetničku zrelost.

"Mišljenje svih učesnika je jedinstveno, a ono glasi da je ova kolonija izrasla u jednu od najboljih kolonija na Balkanu, što je meni, kao selektoru, velika pohvala, jer se sve ovo odigralo u relativno kratkom vremenu, s obzirom na to da je ova tek sedma po redu", dodao je Milić.

S obzirom na to da je, kako kaže, najgore da umjetnik radi rad na zadatu temu, na koloniji su umjetnici radili po svojoj volji, pa su, osim inspiracije koju su pronalazili u trebinjskim pejzažima, za motive uzimali i obične predmete, poput kofa za vodu, koje je naslikao Zoran Krulj, koji živi i radi na relaciji Podgorica - Leskovac.

"Napravio sam dva rada sa motovima kofa koje imaju simbolično značenje, ali sam sa sobom ponio brojne inspiracije iz Trebinja i Ljubinja kao moga mjesta porijekla, odakle su moji roditelji", pojasnio je Krulj.

Čast da otvori zajedničku izložbu i da ujedno i zatvori ovogodišnju koloniju "Kolo" pripala je Miomiru Miši Vemiću, akademskom slikaru iz Nikšića.

"Drago mi je da se ovo kolo, koje vodi naš prijatelj Draža, i te kako dobro zahuktalo i nadam se da će da se vije i da svake godine bude impresivnije, što je uostalom pokazala i ova izložba", kazao je Vemić, koji je bio i ranije učesnik kolonija, a u Trebinju je imao i svoju samostalnu izložbu.

Kolonija je, kao i svake godine, imala svoj humanitarni karakter, pa je ove godine na humanitarnoj aukciji slika nastalih na koloniji koja je održana u bašti hotela "Central park" prikupljeno 5.600 KM koje su namijenjene djeci socijalno ugroženih porodica za kupovinu školskog pribora.

Na zatvaranju izložbe istaknuta je posebna zahvalnost Gradskoj upravi koja svake godine podržava koloniju, kao i Kulturnom centru, koji je za izložbe koje su otvorile i zatvorile koloniju ustupio svoje galerije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije