Vizuelna umjetnost

Londonska galerija promijenila ime slike Edgara Degasa: Ruske plesačice postale ukrajinske

Londonska galerija promijenila ime slike Edgara Degasa: Ruske plesačice postale ukrajinske
Foto: wikipedia.org | Londonska galerija promijenila ime slike Edgara Degasa: Ruske plesačice postale ukrajinske

Londonska Nacionalna galerija, nakon brojnih negodovanja Ukrajinaca, promijenila je ime slike "Ruske plesačice" velikog francuskog slikara impresionizma Edgara Degasa, koja je naslikana 1899. godine, u "Ukrajinske plesačice".

Crtež pastelnih boja prikazuje figure savijene u pokretu dok izvode tradicionalni ukrajinski ples, a kosu plesačica krase plave i žute trakice, tradicionalne nacionalne boje Ukrajine.

O nazivu ove slike raspravlja se već godinama u struci, no prošlog je mjeseca bio povećan fokus o ovoj temi s obzirom na trenutnu situaciju između Rusije i Ukrajine.

"O nazivu ove slike raspravlja se već godinama, uključujući i akademsku literaturu, no prošlog je mjeseca o toj temi zbog trenutne situacije bio povećan fokus pa smo osjetili da je sada pravi trenutak da slici damo naziv koji će bolje dočarati njene subjekte", objasnio je portparol ovog britanskog muzeja.

Riječ je o djelu koje prikazuje plesčnu trupu, no ne onu formalno obrazovanih balerina koje se obično pojavljuju na Degasovim slikama. 

Plesačice u kosi nose žute i plave trake, a u rukama vijence spomenutih boja. Degas je tu seriju slika nazvao orgijama boja koje dočaravaju nesputan duh plesačica.

"Shvatam da je stavljanje umjetničkih djela pod zajednički naziv  ruske umjetnosti nekada bilo jednostavnije za napraviti, no sada je bitno postupiti ispravno. Kao Ukrajinka sam se susretala sa situacijama u kojima su me nazivali Ruskinjom ili ukrajinsko nasljeđe nazivali ruskim", rekla je Maria Kaščenko, osnivačica i direktorica "Art Unita", organizacije koja se bavi nadolazećim umjetnicima.

Njeno mišljenje dijeli i Olesija Khromejčuk, direktorica Ukrajinskog instituta u Londonu, koja je u njemačkom časopisu "Der Spiegel" poslala snažnu poruku:

"Svaka posjeta nekoj londonskoj galeriji ili muzeju ukazuje na to da se umjetnost i kinematografija SSSR namjerno ili jednostavno iz lijenosti krivo interpretiraju jer se cijela regija iz koje dolaze doživljava kao beskonačna Rusija, baš onako kako bi to htio vidjeti trenutni predsjednik Rusije.

Kustosi jevrejska, bjeloruska i ukrajinska umjetnička djela i umjetnike predstavljaju kao ruske.

Samo ponekad ih predstave kao 'umjetnika rođenog u Ukrajini', kao što je bio slučaj s režiserom Oleksandrom Dovzhenkom", istakla je Khromejčukova.

Kako je saopšteno, Nacionalna galerija uvažava povratne informacije po pitanju određenih djela te redovno odgovara na komentare, uključujući one s društvenih mreža.

Degasova slika trenutno nije izložena u muzeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije