Vizuelna umjetnost

Londonska nedjelja mode obilježava 40 godina postojanja

Londonska nedjelja mode obilježava 40 godina postojanja
Foto: Pixnio | Londonska nedjelja mode obilježava 40 godina postojanja

​LONDON - Londonska nedjelja mode (BFC), na kojoj će dizajneri predstaviti svoje kolekcije za predstojeću sezonu jesen/zima, počinje u petak, a ove godine obilježava svoju 40. godišnjicu.

U tu čast londonske znamenitosti poput Kovent Gardena i Milenijumskog točka biće osvijetljeni u zelenu boju kako bi ukazali na doprinos modne industrije britanskoj ekonomiji, piše "Reuters".

BFC je osnovana 1983. godine, a prva Londonska nedelja mode održana je godinu dana kasnije.

Londonska nedjelja mode, jedna je od četiri velikih modnih događaja, zajedno sa nedjeljama mode u Njujorku, Milanu i Parizu, na kojoj su se proslavili sada čuveni britanski dizajneri poput Aleksandra Mekvina i Stele Mekartni.

Od robota koji su sprejom slikali po bijeloj haljini na Mekvinovoj reviji proljećne kolekcije 1999. godine, preko pretvaranja namještaja u odjeću tokom revije Huseina Čalajana na kojoj je predstavljena njegova kolekcija za 2000. godinu, pa do Kraljice Elizabete koja se iznenada pojavila 2018. godine u prvom redu kod dizajnera Ričarda Kuina, Londonska nedjelja moda tokom 40 godina postojanja donijela je mnogo iznenađenja.

"London je oduvijek bio poznat po svojoj izuzetnoj kreativnosti i rekla bih da je to ono što ga izdvaja", rekla je za "Reuters" Lidija Slejter, glavni urednik "Harper's Bazaar UK" magazina.

U okviru ovogodišnje nedjelje mode u Londonu, koja će trajati od 16. do 20. februara, biće održano više od 150 revija.

Pored novih dizajnera, na londonskim pistama biće prikazane i kolekcije poznatih dizajnera poput irske dizajnerke Simon Roča, novozelandske dizajnerke Emilije Vikstad, ali i srpske svjetski poznate dizajnerke Roksande Ilinčić, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije