Vizuelna umjetnost

Pratite nas na Google news

Luvr neće izložiti Da Vinčijevu sliku "Salvator Mundi"

Luvr neće izložiti Da Vinčijevu sliku "Salvator Mundi"
Foto: Tolga Akmen | Luvr neće izložiti Da Vinčijevu sliku "Salvator Mundi"
Tanjug

Kustosi Luvra su odlučili da ne izlože sliku "Salvator Mundi" kao autentično djelo Leonarda da Vinčija, jer sumnjaju u njegovu autentičnost, prenio je New York Times

U najboljem slučaju, kako navode, ta slika može da se označi kao rad Leonardovih učenika.

Eksperti za umjetnost renesanse su podijeljeni u vezi s porijeklom ove slike, koja se smatra najskupljom slikom na svijetu. Slika se tako neće naći na velikoj izlozbi posvećenoj 500 godina od smrti jednog od najvećih slikara svih vremena, jer stručnjaci nisu ubijeđeni da je slika isključivo djelo da Vinčija. Istoričar umjetnosti i pisac Ben Luis jedan je od onih koji tvrdi da to jeste da Vinčijevo djelo koje je prodata za 450 miliona dolara kod Kristija u Njujorku 1217. godine.

Neki od svjetskih stručnjaka za Leonarda uključujući Martina Kempa, emeritus profesora istorije umjetnosti na Oksfordu, tvrde da je to odavno izgubljeno da Vinčijevo djelo. Ostali stručnjaci su oprezniji.

Inače, kupac slike je bio prestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, koji se složio da će ovo djelo biti najveća dragocenost u Luvru Abu Dabija i princ je pristao da slika bude izložena i u Parizu na velikoj izložbi u čast Leonardovog jubileja.

Slika je neočekivano povučena prošle godine i najavljeno je da neće biti izložena ni u Luvru ove jeseni.

Prema riječima stručnjaka, slika će, ako se ne dokaže da je originalno djelo Leonarda, pasti na 1.500.000 dolara.

A prije nego što je sliku kupio princ iz Saudijske Arabije, kupila su je dva američka konzervatora na rasprodaji nekog poseda u Nju Orleansu za 1.175 dolara. Bila je u očajnom stanju i tek poslije nekoliko godina rada na njenom čišćenju i restauraciji posumnjali su da je u pitanju slika Leonarda da Vinčija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije